5 ризиків того, як високий курс долара може вплинути на світову економіку | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як високий курс долара може вплинути на світову економіку: 5 ризиків

Чи варто вкладати у долар зараз.

cover-6389dae9d4ccc836534224.png

Основний економічний тягар, який спричинило вторгнення рф в Україну, несуть українці та країни Європи. Особливо це стосується зростання цін, зокрема, на енергоносії. Тим часом економічні негаразди в Китаї теж підвищують геополітичні ризики.

В таких умовах інвестори обирають долар США як найбезпечнішу валюту, котру зараз варто купувати. Чим це загрожує світовій економіці, розкажемо далі.

Долар: коротка історія 

Американський долар — офіційна валюта США та деяких інших країн, яка має значний вплив на світову економіку. Долар вперше був визначений у 1792 році спеціальним Монетним Актом (Coinage Act). 

У 1900 Золотим стандартом долар прив’язали до золота. Вартість $1 становила 1,505 грама золота. На тлі зростання інфляції в США та девальвації інших валют у 1971 році президент Річард Ніксон скасував прив’язку долара до золота. Це дало початок новій системі плаваючих валютних курсів, а у 1976 було остаточно затверджено Ямайську валютну систему.

Сучасний механізм плаваючого обмінного курсу з’явився в умовах, схожих на сьогоднішні: висока інфляція, серйозні стрибки цін на сировину, геополітична напруженість. Великий рівень інфляції зберігався в розвинутих економіках до початку 1980-х років. 

Рекомендуємо прочитати:

img-bychance-6108f8d9e7173030343067-61bc395d4fe4d287276132.webp

4 випадковості, що вплинули на економіку цілих країн

Читати

Далі ціни у Штатах потроху стабілізувалися. Зростали американський та світовий ринки капіталу, поглиблювалися глобальні торговельні зв’язки. Це зрештою зміцнило фактичну позицію долара як домінівної світової валюти. У той час саме розпалася радянська імперія, а США загалом сприяли всесвітній економічній інтеграції. Все це теж посилювало американську валюту.

Зараз американський долар — основна резервна валюта світу. Політика США та її гроші продовжують впливати на весь світ. Ціни на нафту, золото, промислові метали, сільськогосподарську сировину на світових ринках номінуються у доларах. 

Що впливає на рух курсу самого долара

Наприклад, коли у США зростає інфляція, Федеральна резервна система, яка виконує функції Центрального банку, підвищує відсоткові ставки, щоб утримати ціни на товари. Вищі відсоткові ставки приваблюють іноземні інвестиції та підвищують попит на валюту. Як результат — зростає курс долара. 

І навпаки, коли відсоткові ставки зменшуються для стимулювання економічного зростання, інвестори можуть розпочати інвестувати в інші країни, що призводить до зниження курсу долара США.

У 2022 курс долара досяг максимуму за останні 20 років порівняно з іншими світовими валютами, тобто він міцнішає — і це може призвести до світової економічної кризи або торгового дисбалансу. Однак інвестори в усьому світі продовжують надавати перевагу долару США і сподіваються, що валюта залишиться міцною. Які це несе ризики та до чого призведе?

В чому секрет привабливості долара

Протягом 2022 року долар виріс на 14% порівняно з кошиком світових валют. 

Долар міцнішає як з економічних, так і з геополітичних причин. З метою стримування інфляції, спричиненої пандемією COVID-19 та війною в Україні, Центральний банк США агресивно підвищує відсоткову ставку, а також відмовляється від кількісного пом'якшення

Індекс споживчих цін зріс на 6,6% порівняно з минулим роком, що є найвищим рівнем з 1982.

Оскільки тепер долар має високу прибутковість, це стимулює інвесторів продавати місцеву валюту та купувати його. 

Європейські країни (наприклад, Велика Британія) також підвищують відсоткову ставку, але не такими швидкими темпами, як США. Водночас курс валюти країн ЄС — євро — постраждав через близькість Європи до України, яка потерпає від війни. Євро також залежний від російської енергетики та може втратити позиції через ризик розвитку чергової кризи в Єврозоні. В таких умовах долар здається найкращим варіантом для інвестицій.

До того ж США продовжує дотримуватися домінівної економічної та геополітичної позиції. Такі конкуренти американського долара, як євро та юань, навряд чи витіснять його у найближчій перспективі. 

Згідно з власними прогнозами Центрального банку США, Федеральна резервна система очікує піку ставок на рівні 4,5–4,75% у 2023 році. Аналітики банку Goldman Sachs передбачають ще вище підняття відсоткової ставки: від 4,75% до 5% до березня 2023. Тобто обмінний курс долара буде зростати й надалі.

5 ризиків для світової економіки через високий курс долара

#1. Подальше зростання інфляції

Оскільки світові ціни на бензин, деревину, метали вимірюються в USD, підвищення курсу долара спонукає зростання вартості цих товарів у національних валютах. Наприклад, у британських фунтах ціна бензину (еквівалентно ціні у $100) зросла за останній рік з 72 до 84. 

Коли енергоресурси та сировина стають дорожче, ціни на товари теж підвищуються, і це викликає інфляцію в усьому світі. США в цьому випадку залишаються єдиним винятком, оскільки сильніший долар здешевлює імпорт споживчих товарів та здатен допомогти приборкати інфляцію всередині країни.

#2. Загроза для країн, що розвиваються

Більшість країн, що розвиваються (EMDE), мають зовнішню заборгованість в доларах США. Тому більшість із них зараз має борг набагато більший, ніж рік тому. В цих умовах вони намагаються надрукувати більше грошей, що підвищує інфляцію всередині країн. Таким шляхом пішла Шрі-Ланка — і зараз влада оголосила дефолт за зовнішнім боргом. І подібна тенденція може розповсюдитись на інші країни EMDE. 

Рекомендуємо прочитати:

img-635b7fcaa852e457829157.png

«Тут і тепер»: як керувати фінансами бізнесу під час кризи

Читати

Тим, хто піде таким шляхом, доведеться або підняти податки, або друкувати гроші — національну валюту (що підвищить темпи інфляції), або позичити ще коштів, тобто збільшити й так велику зовнішню заборгованість. Подібні дії здатні призвести до глибокої рецесії, гіперінфляції, суверенної боргової кризи, і країнам EMDE можуть знадобитися десятиліття, щоб оговтатися від наслідків.

#3. Зростання торгового дефіциту в США

Через високий курс долара інші країни можуть зменшити імпорт товарів із США. Дефіцит торговельного балансу Америки (різниця між обсягом експорту та імпорту) вже наближається до колосального рівня в $1 трлн на рік. Це майже 5% ВВП країни, в той час як загальний борг США вже значно перевищує 100% ВВП. 

Міцний долар надасть можливість американцям вкладати гроші в іноземні активи — наприклад, у промисловість. В результаті всередині країни темпи виробництва можуть впасти, а люди залишаться без роботи. 

Весь бізнес-контент у зручному форматі. Інтерв'ю, кейси, лайфхаки корп. світу — у нашому телеграм-каналі. Приєднуйтесь!

#4. Ризики для Єврозони

Зміцнення долара тисне на Європейський центральний банк, який змушений підвищувати власні відсоткові ставки, щоб підтримати євро та знизити вартість імпорту, включно з енергоносіями. Це призведе до посилення тиску на країни Єврозони, які мають великі зовнішні борги. 

В особливо тяжких умовах може опинитися Італія, чия економіка за величиною посідає 9 місце у світі, а країна має державний борг у розмірі 150% від ВВП. Водночас міць долара не так сильно вплине на Португалію, Ірландію, Грецію та Кіпр, адже про їхню безпеку дбає Євросоюз та його Європейський механізм стабільності (ESM). Це спеціально створений фонд, який завжди готовий надати грошову допомогу країнам, що опинилися у фінансовій скруті.

#5. Підвищення темпів деглобалізації

Щоб вирівняти торговельний баланс, США може запровадити обмеження на імпорт. Інші країни можуть вчинити так само, щоб купувати менше американських товарів. Тож на фоні погіршення стосунків Америки з Китаєм та рф процеси деглобалізації стануть ще швидшими. 

Резюмуючи

Долар США зростає через очікування, що Федеральна резервна система і надалі діятиме агресивно, щоб приборкати інфляцію, яка досягла максимуму за останні 40 років. Якщо інвестори будуть впевнені, що американській економіці не загрожує різкий економічний  спад, то долар залишиться міцним. 

Проте надсильний долар є приводом для очікування глобальної рецесії найближчим часом. Збільшення темпів інфляції знижує доходи споживачів і скорочує обсяг споживання в цілому. Протекціонізм, а саме заходи для зменшення рівня імпорту, здатний скоротити обсяги міжнародної торгівлі та інвестицій. Кризи суверенного боргу можуть викликати серйозні проблеми для багатьох країн, що розвиваються, і, можливо, навіть для всієї Єврозони.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Фінансовий директор»
Фінанси
Веде Андрій Дробот
22 травня 20 липня
Андрій Дробот