Медіани зарплат великих технокомпаній | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Компанії з найвищими зарплатами у 2023 році — хто платить близько $8 тис. на місяць

Meta, Amazon, Netflix, Apple — медіани зарплат найбільших технокомпаній.

cover-6523ab6af052d257822002.jpg

Вважається, що рядок у резюме про роботу в Meta, Google, Amazon, Netflix або Apple відчиняє двері до будь-якої іншої компанії. Тому багато хто мріє попрацювати у цих корпораціях хоча б рік.

Припустимо, вас цікавить не лише корпкультура та кар'єрні можливості, а й максимально можлива зарплата. До якої ж компанії варто прагнути потрапити? Завдяки аналізу медіанних зарплат від data- та консалтингової компанії PayScale можна вже починати моніторити вакансії.

Розбір дослідження зарплат

Працівники Meta повідомляють про найвищу середню зарплату ($116,8 тис.). Наступна компанія у рейтингу — LinkedIn зі ставкою $110,8 тис. на рік, а також Google ($106,9 тис.)

Трохи менше отримують в Apple ($91,3 тис.), Amazon ($81,9 тис.) і Tesla ($81,4 тис.). Це пов'язано з тим, що вони мають магазини, склади та фабрики. Працівники таких підрозділів заробляють менше, ніж топменеджмент і технічні фахівці, що знижує показник середньої зарплати.

Ми проаналізували, кого шукають найбільші технокомпанії, які «плюшки» там пропонують і якими характеристиками має володіти кандидат незалежно від позиції.

apple

Що пропонують, окрім високої ЗП:

  • Гарантії: навіть ті, хто працює в компанії на парт-тайм, отримують усі соціальні гарантії та бонуси Apple.
  • Знижки на продукцію: працівники Apple щорічно можуть скористатися знижкою в 25% на покупку iPhone, MacBook або iPad. Раз на 3 роки вони отримують знижку $250 на iPad і $500 на MacBook. Усе програмне забезпечення, розроблене компанією, можуть придбати за пів ціни. Також в Apple діють знижки для членів сім'ї та друзів працівників.
  • Можливості відкладеного материнства: в Apple уклали контракти з компаніями, які надають послуги з кріогенного заморожування яйцеклітин. Це дорога процедура: у США її вартість сягає $10 тис. Apple на запит повністю покриває такі витрати.

Що насамперед цінують у працівниках:

#1. Навички командної роботи. В Apple це має вирішальне значення, адже жоден фахівець не працює над продуктами та послугами самостійно.

#2. Креативність. У компанії цінують творчий підхід та новаторство — навіть у тих сферах, які клієнти зазвичай не помічають. Наприклад, у період пандемії COVID-19 команда спроєктувала, виготовила та відправила мільйони захисних масок для медпрацівників у США. А шеф-кухар одного з кафе у кампусі Apple запатентував екологічну коробку для піци.

#3. Інтелект та експертиза. Стів Джобс говорив, що завжди намагається оточувати себе найкращими у своїй сфері та виключно розумними людьми. Ця традиція збереглася в Apple і сьогодні.

cisco

Що пропонують, окрім високої ЗП:

  • Програма купівлі акцій для працівників: цінні папери Cisco зі знижкою.
  • Тимчасовий обмін: можливість помінятися 20% своєї роботи з колегами, спробувавши себе у новій ролі та завданнях.
  • Оплачуваний час для волонтерства: 5 днів на рік на програму волонтерства на вибір.
  • Програми підтримки: 28 груп, де можна знайти однодумців та отримати підтримку. Серед них — ком'юніті для людей, хворих на рак, група для працівників, у яких відбулася тривала перерва в кар'єрі, та інші.

93% членів команди Cisco стверджують, що це чудове місце для роботи. Понад 96% опитаних заявили, що вони б рекомендували компанію для працевлаштування (порівняно з 57% працівників середньостатистичного американського бізнесу).

amazon

Що пропонують, окрім високої ЗП:

  • Свобода та можливість експериментувати. Компанія заохочує інновації, забезпечуючи працівникам свободу. Так Amazon вдається щорічно реєструвати нові патенти на винаходи: від підземних тунелів і дронів-кур'єрів до складів-дирижаблів.
  • Бюджет на навчання. У США в Amazon виділили $700 млн на підвищення кваліфікації 100 тис. працівників до 2025 року, розробивши: Компанія постійно пропонує членам команди нові можливості розвитку. Наприклад, за програмою Career Choice Amazon виплачує до 95% від вартості навчання. Гроші при цьому не треба повертати.

    Якщо людина потрапляє в 20% працівників із найнижчим рейтингом, в Amazon готують для нього індивідуальний план роботи на 90 днів або звільняють.
    • 90-денний курс Associate2Tech для IT-фахівців
    • Університет Machine Learning (MLU)
    • технічну академію Amazon — програми для нетехнічних працівників, спрямовані на отримання скілів для переходу у сферу розробки
  • Знижки. Члени команди отримують знижку 10% на вибрані товари Amazon.

Рекомендуємо прочитати:

img-63e4ba9a1b56a441979643.png

Amazon втрачає 25% річного прибутку через плинність у команді

Читати

Що цінують у працівниках:

Ще в 1997 році в Amazon запровадили принципи лідерства — набір корпоративних стандартів, якими керується вся команда. У них чітко позначено, які якості та моделі поведінки цінуються у компанії. До списку входять особиста відповідальність, допитливість, широкий кругозір, амбітність, прагнення глибокого вивчення проблеми та увага до деталей.

netflix

Що пропонують, окрім високої ЗП:

  • Безлімітна відпустка. Керівники Netflix самі подають приклад працівникам, вирушаючи на відпочинок на тривалий час і повертаючись із новими ідеями.
  • Свобода та довіра. Якщо працівник витрачає гроші на те, що йому потрібно для роботи, компанія повертає кошти майже в 100% випадків. Єдине правило, якого потрібно дотримуватися, — діяти на користь компанії.
  • Прозорість і відкритість. Працівники будь-якої миті можуть запитати фідбек про свою роботу та висловлювати думку незалежно від позиції в компанії. Також у всіх членів команди Netflix є необмежений доступ до фінансових показників та інших даних бізнесу.

    Рід Гастінгс, засновник і CEO Netflix, впровадив цю практику через рік після створення сервісу. Він сподівався, що прозорість допоможе команді відчувати свою частку відповідальності за успіх компанії.
  • Спеціальна допомога для сім’ї, допомога у сурогатному материнстві та усиновленні. Такого роду підтримка доступна працівникам незалежно від сімейного стану, гендеру та сексуальної орієнтації. За планом страхування Netflix також покриває витрати на медичну допомогу трансгендерним та небінарним людям.

Що цінують у працівниках:

#1. Розважливість: вміння стратегічно мислити й ухвалювати виважені рішення навіть в умовах невизначеності. Цінується також навичка тверезої оцінки: що має бути зроблено добре зараз, а на що можна витратити менше часу та доопрацювати пізніше.

#2. Допитливість: прагнення зрозуміти стратегію, ринок та користувачів Netflix. А також швидке навчання та висока ефективність навіть за межами своєї спеціалізації, за рахунок постійного розширення знань.

#3. Креативність: здатність переосмислювати речі та знаходити новий підхід до виконання завдань, генерація свіжих корисних ідей.

#4. Сміливість: вміння презентувати ідеї та ділитися думкою, навіть якщо вона здається суперечливою. Готовність йти на розумний ризик.

#5. Чесність: виняткова щирість і прямота у висловлюваннях, уникнення соціально бажаних відповідей та думок. Крім того, вміння швидко визнавати помилки та повідомляти про них, якщо ви «нафакапили».

Крім того, в Netflix цінується інклюзивність та різноманітність, сюди наймають фахівців різного віку, гендеру, раси та сексуальної орієнтації. Наприклад, жінки складають половину всього штату (47,1%), включаючи керівництво.

У підрозділі США близько половини всіх працівників (46,4%) та керівників (42%, посади рівня директорів та вище) — афроамериканці, латиноамериканці, представники корінних народів, вихідці з країн Близького Сходу, Азії та Тихоокеанських островів.

 

Образи у Netflix неприпустимі — за це працівникові загрожує звільнення

Як потрапити на роботу до корпорації

Влаштуватись у ці компанії непросто. Вони відомі тривалим і важким процесом найму: з моменту подання резюме до отримання офера проходить 2–3 місяці і більше, залежно від позиції. Причому на кожному рівні (Junior, Middle, Senior, Team Lead) є жорстка конкуренція.

За даними американської дослідницької компанії Comparably, найважчі співбесіди — у Google. Більшість працівників оцінили інтерв'ю як «дуже складне» або «складне», тоді як, наприклад, 30% працівників Amazon назвали процес «легким» або «дуже легким». Кандидати в Google і Facebook проходять в середньому по 4–5 інтерв'ю, в Amazon — 1–2 співбесіди (кількість може відрізнятися залежно від позиції).

Сама Comparably робить такі висновки про компанії:

  • Apple: будьте готові до відмови, причому кілька разів. Ви можете проходити співбесіди на різні посади протягом кількох років, перш ніж отримаєте офер
  • Amazon: інтерв'ю «виснажливе і дуже довге»
  • Google: співбесіда «довга та скрупульозна»
  • Microsoft: інтерв'ю «складніше, ніж звичайні»

Ефективний спосіб почати працювати в корпораціях — пройти тут стажування. Зазвичай воно оплачуване: наприклад, інтерну-розробнику в американському офісі Cisco виплачують у середньому $38 за годину. А в Apple стажисти отримують близько $35 за годину, що на 54% більше за медіанну зарплату інтернів з дипломом магістра. Знайти пропозиції для стажування можна на офіційному сайті компанії, в LinkedIn та на Glassdoor.

Стажування в Amazon

Крім того, корпорації часто наймають фахівців за рекомендаціями своїх працівників. А якщо у вас за спиною вагомий практичний досвід, на етапі співбесіди можуть давати менше практичних тестів і питань з теорії. Натомість вам розкажуть про продукт, познайомлять із командою та проведуть тест на cultural fit.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич