19 цікавих фактів про Google за всю історію компанії | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

19 цікавих фактів про Google за всю історію компанії

Ні, ми не розповідатимемо про перший офіс у гаражі :)

cover-65267e183afe0682525850.jpg

Ринкова частка Google складає 90,68% станом на 2023 рік, що на 87% більше, ніж у найближчих конкурентів Bing та Yahoo. Сьогодні Google опрацьовує близько 99 тис. пошукових запитів за секунду. Але перш ніж дорости до такого рівня, компанії довелося пройти непростий шлях.

Чи знали ви, що Google спочатку називався BackRub? Що його засновники Ларрі Пейдж та Сергій Брін випрошували у професорів Стенфорда гроші на розвиток свого проєкту? А що перший сервер даних для пошуковика вони сконструювали з лего?

У вересні 2023 року Google виповнилося 25 років. Ми вирішили пройтися по всій історії пошукового гіганта та зібрати найцікавіші факти про нього. Ви дізнаєтесь, як створювалися Gmail та Google Images, як Playboy мало не зіпсував IPO Google. А ще — як компанія знаходить нових працівників, розв’язує проблему з їжею і бореться з бур'янами на території своєї штаб-квартири.

1. Під час знайомства Пейдж і Брін не сподобалися один одному

Брін і Пейдж вперше зустрілися влітку 1995 року. Сергій, аспірант другого курсу Стенфордського університету та за сумісництвом волонтер-гід, показував групі потенційних першокурсників кампус та околиці Сан-Франциско. У його групі опинився Ларрі, який закінчив університет Мічигану і тільки збирався вступати до Стенфорда на докторську програму.

Сергій був товариським, а Ларрі — більш стриманим. Під час першої зустрічі студенти розходилися в думках практично у всьому та не подобалися один одному. Проте особиста ворожість швидко переросла у дружбу. Пейдж і Брін весело проводили час, багато розмовляли, часто жартували один з одного.

google

2. Спочатку ніхто не збирався створювати пошукову систему

Вступивши до Стенфорда, Ларрі почав шукати тему для своєї докторської дисертації. Йому подобалась всесвітня павутина, а найбільше — посилання на сторінки в інтернеті. Пейдж вважав, що вони можуть працювати, як цитати в академічному світі, доводячи актуальність та експертність. Вебсторінка може посилатися на будь-яку іншу так само, як бібліографія «пов'язує» одну частину роботи з іншими. Його дослідження зацікавили Бріна, тому вони поєднали зусилля.

Знання з математики та інформатики допомогли їм створити алгоритм, що враховує кількість зв'язків та їх важливість. Його назвали на честь Пейджа — PageRank

Наприклад: багато сайтів посилаються на IBM.com — серед них може бути ресурс ділового партнера Intel та вебсторінка підлітка-програміста. PageRank бачить, що на сайт підлітка посилається лише кілька сторінок, а на них — практично ніхто. Проте тисячі ресурсів посилаються на Intel, і на них — у середньому також тисячі сайтів. PageRank оцінює вебсторінку підлітка як менш важливу і розташовує її нижче, а сайт Intel підтягує вгору.

3. Перша назва Google — BackRub

Брін і Пейдж зрозуміли, що їхні дані можуть мати значення для пошуку в інтернеті. 1995 року вони запустили пошукову систему, яку назвали BackRub. Вона дозволяла знаходити сторінки за словами у заголовках, а алгоритм PageRank сортував їх за важливістю.

Пейдж і Брін помітили, що BackRub перевершує результати наявних пошукових систем, таких як AltaVista та Excite. Адже вони враховували лише ключові слова та не брали до уваги інші сигнали. Тоді студенти зрозуміли, що перед ними дещо важливе.

google com

4. Корпус для першого сервера Google був побудований з лего

У студентів не було грошей на купівлю обладнання. Вони використовували набір лего, щоб спорудити корпус та кріплення для свого першого сервера. Він складався з кількох блоків живлення, процесора та жорсткого диска. Деякі деталі Сергій та Ларрі випрошували в університетських лабораторіях. Цей сервер був дуже простим, але він працював, дозволяючи Пейджу та Бріну тестувати пошуковик. Конструкція досі зберігається у музеї Googleplex.

гугл

5. Пейдж і Брін просили гроші у професорів

Розвиваючи BackRub, Сергій та Ларрі виявили, що пошуковим системам потрібна величезна кількість обчислювальних ресурсів. Професор Гектор Гарсіа-Моліна зізнався, що був «головним банком» Пейджа та Бріна. Він допоміг їм отримати $10 тис. із бюджету університетської цифрової бібліотеки, деякі професори також вкладали невеликі суми — у середньому до $40.

Брін і Пейдж купили компоненти й самі побудували сервери даних. Пошукова система дебютувала на вебсайті Стенфорда (як google.stanford.edu).

6. Google — це число

У 1997 році Пейдж і Брін перейменували BackRub на Google. Саме слово походить від математичного терміна googol, що означає гігантську величину. У числовому вираженні це 10 у ступені 100, тобто одиниця зі ста нулями.

googol

Пейдж і Брін обрали цю назву, оскільки вона відображає великі обсяги даних, які аналізує пошукова система. Багато хто говорить, що слово Google — насправді орфографічна помилка, і це почасти правда. Коли колега-студент Шон Андерсон перевіряв, чи доступний домен для googol, він натомість надрукував google.

Пізніше, щоби полегшити життя користувачам, Google викупили всі домени з неправильним написанням слова: Gooogle, Googl, Gogle тощо. Тому як би ви не помилилися — все одно перейдете на Google. А ще компанія володіє доменом googlesucks.com (дослівно — «Google відстій»). Просто, щоб ніхто інший не міг його купити.

7. Google хотіли продати Yahoo

У 1998 році розробники Google приїхали в Кремнієву долину, щоби продати свою пошукову систему компанії Yahoo за $1 млн, але та відмовилася від такого вкладення. Через 5 років Yahoo сама звернулася до Google з пропозицією $3 млрд, але цього разу Брін і Пейдж запросили $5 млрд — й угода знову не відбулася.

У 1998 році юних розробників підтримали професор Стенфорда Девід Черітон і його випускник Енді Бехтольшайм, які були засновниками компанії Granite Systems. Вони виписали Сергію та Ларрі чеки на $100 тис. кожен. Інвестиції допомогли Бріну та Пейджу зареєструвати власну компанію Google Inc.

8. Першим дудлом Google була фігурка Burning Man

гугл дудл

Перший дудл Google було створено у серпні 1998 року. Його розмістили на головній сторінці пошуковика у день старту Burning Man, щорічного тижневого фестивалю, що проходить у пустелі Блек-Рок (штат Невада, США).

Дудл виглядав як логотип Google із зображенням людини, розташованої позаду другої літери «О». Сергій та Ларрі хотіли жартома повідомити користувачів про те, що вони у від'їзді (out of office). Перший дудл був порівняно простим у виконанні, але його добре сприйняли, тому Брін та Пейдж вирішили продовжити цю традицію. З того часу Google створив тисячі дудлів, присвячених різним подіям, людям та святам.

9. Приводом для створення Google Images стала сукня Дженніфер Лопес

У 2000 році світ просто збожеволів, коли на сцену Grammy Awards вийшла Дженніфер Лопес. Вона стала сенсацією, хоч і не здобула жодної нагороди. Все завдяки зеленій сукні Versace з тропічним принтом та сміливим V-подібним вирізом.

історія google

За добу після заходу світлина Лопес була завантажена із сайту Grammy 642 917 разів. Пошукова система заповнилася запитами про вбрання зірки — і Google виявила, що у них немає ефективного способу задовольнити потреби користувачів. Це мотивувало розробників впровадити пошук зображень, який з'явився у 2001 році під назвою Google Images.

10. Gmail був запущений у День сміху, і це не жарт

У Кремнієвій долині є давня традиція влаштовувати розіграші на 1 квітня. Саме в День сміху 2004 року Google представив Gmail. Багато хто вважав, що це жарт, адже сервіс пропонував 1 ГБ безплатного поштового простору для кожного користувача. Такі обсяги здавалися абсурдно великими на той час, оскільки інші поштові сервіси давали лише кілька мегабайт для зберігання листів.

Як виявилося, це був не жарт. Поступово Gmail став доступним для всіх охочих. Станом на 2023 рік він має понад 1,8 млрд активних користувачів.

11. Компанія найняла шеф-кухаря, коли штат складав лише 40 осіб

У 1999 році шеф-кухар Чарлі Аєрс виграв кулінарний турнір серед працівників Google (їх тоді було лише 40) і закріпив за собою позицію, яку займав 7 років.

Зараз у компанії ніколи не закінчується їжа. Згідно з особливою вимогою Google, всі робочі місця повинні розташовуватися у межах 50 метрів від будь-якого джерела харчів: їдальні або торгового автомата. Кав’ярні на території офісів вражають своїм різноманіттям.

Рекомендуємо прочитати:

img-googleknows-62fa2bf18f8f6336386276.jpg

Як перевірити, що про мене знає Google: 8 корисних посилань

Читати

12. Playboy мало не зіпсував IPO Google

У 2004 році Брін і Пейдж вирішили вивести компанію на IPO. Підготовка до розміщення акцій включає період мовчання. Тобто, протягом певного терміну бізнес не повинен розкривати інформацію, яка може вплинути на вартість цінних паперів. Це робиться для того, щоб дати інвесторам можливість об'єктивно обміркувати всі факти та ризики.

І саме в період мовчання вийшло інтерв'ю Пейджа та Бріна у Playboy. Комісія з цінних паперів могла скасувати IPO, зробивши висновок, що підприємці намагаються повпливати на вартість акцій. Ситуацію врятувало те, що з виданням Сергій та Ларрі спілкувалися за місяць до початку періоду мовчання.

Усе скінчилося добре — комісія не висунула претензій. Коли Google вийшла на біржу, акції вартували так само, як і цінні папери General Motors. Компанія продала 19 605 052 акцій по $85 за штуку. Вже тоді Google оцінили в $27 млрд. Багато працівників компанії стали мільйонерами.

13. Перший твіт Google: «Мені пощастить»

У лютому 2009 року Google розмістив перше повідомлення у Twitter у бінарному коді:

пошуковик google

У перекладі англійською це означає I'm feeling lucky («Мені пощастить»). Це був спосіб прорекламувати свою присутність у Twitter. Сьогодні мікроблог Google в X налічує 30,7 млн підписників.

14. Угоду про купівлю YouTube уклали в піцерії

«Ми не хотіли зустрічатися в офісі, згадує співзасновник YouTube Стівен Чен. — Тому ми запитали: "Де є місце, куди ніхто з нас не піде?"»

Таким місцем виявилася піцерія Denny's у Пало-Альто, Каліфорнія. Пізніше знайшлися очевидці, які розповіли, що під час перемовин представники компаній їли піцу та палички моцарели. Угода відбулася у 2006 році. Google купив YouTube за $1,65 млрд і зробив його найпопулярнішою відеоплатформою в інтернеті. Станом на 2023 рік аудиторія YouTube складає 2,51 млрд активних користувачів на місяць по всьому світу.

До речі, Google і нині продовжує активно купувати цікаві проєкти. З 2000 до 2023 року корпорація поглинула 258 компаній, витративши $41,8 млрд. У 2010–2011 Google купував у середньому один бізнес на тиждень. Але угоди вдавалося укладати не завжди. Свого часу Google пропонував Марку Цукербергу $500 млн акціями за Facebook. А автор Snapchat міг заробити $3 млрд.

15. Інтернет-трафік впав на 40% через 5-хвилинне відключення Google

Google нечасто виходить із ладу, але коли це трапляється, світ завмирає.

Майже опівночі 16 серпня 2013 року сталося відключення електроенергії на 5 хвилин у всіх службах Google, включаючи Пошук, Gmail та YouTube. За даними GoSquared, за цей час інтернет-трафік у всьому світі впав на 40%. Це показує, наскільки ми залежимо від Google та його сервісів.

16. Домашня сторінка Google доступна 80 мовами

Google Translate також доступний усіма 80 мовами. Завдяки цьому пошукова система використовується у всьому світі. Останні 9 мов, які були додані: хауса, ігбо, йоруба, сомалійська, зулу, монгольська, непальська, пенджабі та маорі.

До речі, у 2000 році пошуковик «розмовляв» лише 10 мовами.

17. 15% запитів ніколи раніше не виконувались у Google

Щодня Google отримує 15% унікальних пошукових запитів, які бачить уперше. Станом на 2023 рік система опрацьовує в середньому понад 99 тис. запитів щосекунди — це приблизно 8,5 млрд на день і 2 трлн на рік. Для порівняння: у 1998 році показник досягав 10 тис. на день.

Найпопулярніші пошукові запити 2023 року:

компанія гугл

До речі, чи знали ви, що якщо ввести в пошуковий рядок askew, то Google трохи «покоробить»? Спробуйте, так можна розіграти колегу на роботі.

18. Google використовувала стадо кіз для розчищення території

факти про google

Навесні 2009 року Google уклала контракт з компанією з випасу тварин California Grazing. Вона привезла близько 200 кіз, щоб вони впродовж тижня їли траву, яка оточувала штаб-квартиру Googleplex у Маунтін-В’ю, Каліфорнія, водночас удобрюючи ґрунт.

Кози були менш шумними, ніж традиційні газонокосарки, і більш екологічно чистими, оскільки вони працювали без бензину чи вихлопних газів. У Google заявили, що це коштує приблизно стільки ж, скільки найняти компанію з ландшафтного дизайну, але «на кіз куди приємніше дивитися».

19. Google наймає людей, аналізуючи їхні пошукові запити

Google знаходить нових працівників по-особливому. Компанія активно шукає людей, які хочуть працювати в ній, і для цього часто використовує інструмент під назвою Foo.bar. Він відстежує запити, які користувачі вводять у пошукові системи, і полює на тих, хто використовує слова, пов'язані з програмуванням. Людина отримує запрошення на сайт Foo.bar, де їй пропонують виконати серію завдань із дедлайнами. Якщо користувач успішно справляється, Google запрошує його на співбесіду.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич