Як налаштувати себе на багатство | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

10 заповідей для тих, хто хоче багато заробляти

Як налаштувати себе на великі гроші.

cover-654a39508018f325291658.jpg

Гроші у 21 столітті — не лише показник успіху, а й символ ставлення до життя, спосіб мислення. Коли їх постійно не вистачає, у голові лише одна думка: «Як заробити більше?». Це заважає жити тим життям, про яке ви мрієте.

Ми прочитали дві книги Бодо Шефера «Настав час заробляти більше. Як постійно збільшувати доходи» та «Шлях до фінансової свободи» — і виписали 10 правил, як заробляти більше.

#1. Працюйте над своїми установками щодо грошей

У багатьох із нас є страхи та установки, пов'язані з грошима. Часто саме вони заважають перебудувати своє мислення та заробляти більше. Які це установки?

  • Гроші — це зло.
  • Гроші псують людину.
  • Щоб багато заробляти, потрібно працювати цілодобово.
  • Щоб багато заробляти, треба йти по головах та псувати стосунки з людьми.
  • Великі гроші — нечесно зароблені гроші.
  • Багаті люди самотні.
  • Багато грошей — багато проблем.
  • Якщо я багато зароблятиму, мене почнуть сприймати як мішок з грошима і перестануть цінувати як особистість.

Такий спосіб мислення заважає навіть стати на шлях багатства, тому що гроші сприймаються як щось брудне і далеке від щастя. А ось установки, які допоможуть збільшити свої прибутки:

  • Гроші — це можливості.
  • За допомогою грошей можна робити більше хороших справ.
  • Якщо я маю багато грошей, я можу робити те, що люблю.
  • Гроші роблять людину вільною.
  • Гроші допомагають різнобічно розвиватися.
  • Завдяки грошам я зможу спілкуватися з широким колом людей.
  • Гроші дають новий досвід.

Правильних та неправильних установок не існує, адже кожен набуває їх з власним досвідом. Вони можуть бути правдивими для однієї людини і помилковими щодо вас. Але важливо пам'ятати, що є різні способи заробляти та витрачати — кожен сам вибирає, що йому до вподоби.

#2. Говоріть про зарплату

Як би сильно ви не намагалися, не завжди керівництво та корпоративна культура компанії сприяють підвищенню працівників. Про зарплату треба говорити. Вимагайте підвищення, коли у вас більше обов'язків, ви приносите компанії прибуток і створюєте проєкти.

Пам'ятайте, що перше завдання бізнесу — приносити гроші. І якщо ви цю задачу виконуєте, розраховуйте на збільшення свого прибутку.

#3. Беріть на себе максимальну відповідальність

Ніколи не кажіть «Я спробую». Кажіть «Я зроблю». Якщо ви хочете спробувати, то відразу програмуєте себе на невдачу і чекаєте перешкод, які можуть і не з'явитися. Не буває нездійсненних завдань. Ви самі визначаєте, як ставитись до ситуації, в якій опинилися.

У США підліток убив двох людей, а після суду через роки журналісти вирішили поцікавитися, що його призвело до цього вчинку. Виявилося, що його батько багато пив і бив матір, а жила сім'я за рахунок вкрадених ним речей. Потім його судили за замах на вбивство. Свою розповідь хлопець закінчив словами: «Хіба я міг вирости кимось іншим?».

Але журналісти дізналися, що у нього є брат-близнюк — успішна людина з гарною роботою і щасливою родиною. Він розповів ту саму історію і сказав: «Хіба я міг стати кимось іншим, коли так багато років спостерігав, до чого веде такий спосіб життя?».

Різниця лише в інтерпретації, адже умови у цих хлопців були однакові.

#4. Любіть те, що робите

Чим би ви не займалися, робіть це з повною віддачею. Чим краще ви виконуватимете свої завдання — тим більшу цінність вони матимуть і, відповідно, більше грошей приноситимуть. Ба більше, займатися своєю справою глибоко та вдумливо — гарний спосіб полюбити її.

Джо Джирарда вважають одним із найкращих продавців у світі. Він працював у дилерському центрі машин Chevrolet і справді любив те, що робить. Цифри говорять за нього: маючи план продавати 5 машин на місяць, Джо вдавалося продати 6 машин на день. Він сказав: «Я жодного дня у житті не працював! Я грав» і радив іншим не перебувати у постійних пошуках чогось кращого та «високого», а любити те, що ви вже робите.

Спробуйте виконувати доручення не просто добре, а ідеально. Тоді ви ще й біологічно підкріпите своє задоволення від завершеної справи — в організмі виробляться серотонін та дофамін.

#5. Працюйте на повну силу

Не діліть завдання на важливі та неважливі. Інакше ви вкладатимете в одні набагато менше сил, ніж в інші. Ба більше, не завжди можна зрозуміти, яку цінність матиме завдання в довгостроковій перспективі.

Наприклад, зустріч із керівництвом може здаватися набагато важливішою, ніж звіт за місяць. А от коли ви складатимете річну звітність, порадієте, що зробили все на повну силу. Віддавайтеся роботі на максимум навіть у дрібницях — так ви будете впевнені, що заслуговуєте на підвищення.

Уявіть, що ви вирішили підкачати м'язи і для цього потрібно підняти штангу 10 разів. Яка з десяти спроб буде найважливішою? Важкоатлети дадуть відповідь: «Одинадцята». Якщо орієнтуватися на 100% результату, ви досягнете у кращому разі 80%. А якщо поставити планку 110% — зможете виконати 100%.

#6. Ставте великі цілі

Чим більша ціль, тим менше факторів можуть на неї вплинути.

Якщо у вас є вибір — поставити невелику реалістичну мету або величезну нереалістичну, Шефер радить вибрати другий варіант.

Уявіть спочатку маленьку ціль. Як тільки між вами з'являється проблема, вона одразу затуляє її.

Щоб не бачити проблему, потрібно знайти нову ціль.

Звичайно, між вами колись виникне така ж проблема, і доведеться шукати ціль ще раз. І так по колу. А тепер уявіть, що маєте дуже велику ціль. Проблема не може заступити її — ви будете чітко знати, що робите і чого хочете.

Друга причина, через яку потрібно ставити великі цілі: вони розширюють можливості. Чим більше потенційної вигоди принесе ціль, тим більший інтерес до неї. А це означає, що ви будете знайомитися з новими людьми, відкривати для себе нові ринки і шукати шляхи виконання своїх бажань.

Наприклад, Тед Тернер, засновник CNN, ще змалку запам'ятав важливе правило від батька: «Став перед собою цілі, які неможливо виконати за все життя». Тоді він вирішив створити найбільшу у світі телекомпанію, адже «хоч би якими були проблеми, вони виявляться дрібними відносно цієї цілі».

#7. Навчіться відкладати

Більшість людей знає правило «спочатку заплати собі» — коли насамперед потрібно відкласти на майбутнє відсоток особистих доходів. Але мало хто його дотримується. Є 4 причини, чому люди не заощаджують:

  • Думають, що незабаром багато зароблятимуть і робити цього не доведеться.
  • Вважають, що економія — це обмеження, а хочеться жити «тут і зараз».
  • Не розуміють важливість економії.
  • Думають, що економія все одно не дасть результатів через низькі відсотки та інфляцію.

Коли американському інвестору Джону Темплтону було 19 років, він із дружиною вирішили відкладати 50% від заробітку. Це було дуже важко, особливо коли заробляти вдавалося зовсім небагато. У майбутньому це допомогло йому стати мільярдером та керівником одного з найпрестижніших інвестиційних фондів Templeton Growth Fund.

Так само робив Воррен Баффет. Він користувався простим рецептом: «Економити та вкладати зекономлені гроші». Коли він почав працювати, розносячи газети, відкладав кожен цент і нічого не купував. Він думав про суму, на яку можуть перетворитися витрачені гроші у майбутньому.

Тому він не купив собі машину за першої нагоди. Не тому, що не міг витратити $10 тис., а тому, що через 20 років $10 тис. перетворилися на $80 млн.

#8. Усі суперечливі питання обговорюйте особисто

Якщо у вас виник конфлікт із керівництвом чи колегами, не варто виносити його на загальний огляд. Це тільки зіпсує думку інших людей про вас. Поставте собі запитання: «Що для мене важливіше — досягти результату чи переконати у власній правоті?».

Тим паче не потрібно спілкуватися на емоціях. Підійдіть до людини, з якою стався конфлікт, за кілька годин. І покажіть, що із вашого боку помилок не було. Детально опишіть ситуацію — нехай факти говорять самі за себе.

Наступного разу, якщо така ситуація станеться, люди ставитимуться до вас з повагою і не реагуватимуть настільки емоційно.

#9. Інвестуйте

Вивчіть, як працюють інвестиційні ринки. Вкладайте гроші в перспективні бізнеси та стартапи, в нерухомість, інтелектуальну власність та фінанси (акції, банківські вклади та дорогоцінні метали).

Не обов'язково одразу вкладати багато. Почніть із мінімально можливої суми та зрозумійте, як працює інвестиційний ринок. Читайте літературу про фінанси, вивчайте економіку та проходьте курси з інвестування.

Але пам'ятайте: інвестування — це завжди ризик.

#10. Знайдіть наставника

Це людина, яка поділиться своїм досвідом та підкаже, що робити у складних ситуаціях. Наприклад, у кожного успішного спортсмена є тренер, який допомагає йому розвивати свій талант на основі власних знань.

Чому потрібний наставник:

  • він допоможе менше помилятися
  • поділиться досвідом
  • буде розвивати ваші здібності та ставити вам амбітні цілі, на які ви б не наважилися
  • може знайти мотивацію
  • контролює ваші досягнення
  • допомагає будувати плани

Хто може стати наставником? Ваш керівник, родич, хороший друг, який вже досяг успіху. За словами Бодо Шефера, важливо, щоб у цієї людини було щонайменше в 10 разів більше грошей, ніж у вас.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Фінансовий директор»
Фінанси
Веде Андрій Дробот
22 травня 20 липня
Андрій Дробот