9 порад щоб закінчити 2023 рік | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як із користю для себе провести останні тижні грудня

9 ідей, щоб нарешті закінчити 2023 рік.

cover-6582b7bdef57b219551843-min-659c732a9badb533336592.jpg

Грудень — це місяць, коли важливі особисті справи переплітаються з робочими, а між зустрічами бракує бодай 15 хвилин на каву. 

Розповіли, як у цьому крейзі-ритмі ще й скласти to-do list і які задачі варто закрити до 31 грудня. Скоріше за все, ви вже запланували деякі з них, проте ловіть від нас friendly reminder.

#1. Придбайте речі, які можуть подорожчати з січня

З приходом нового року ціни часто стрибають. Крім того, за прогнозами Нацбанку, інфляція в Україні наступного року сягне 10%, що також вплине на ціни. Заздалегідь подбайте про купівлю місячних проїзних та підписок, щоб уникнути зайвих витрат.

#2. Оновіть плейлист  

Дослідження показують, що під час прослуховування музики знижується рівень кортизолу, пульс уповільнюється — і люди почуваються спокійніше. Крім того, музика покращує продуктивність. За даними дослідження Університету Віндзора в Канаді, вона викликає позитивні емоції, а в піднесеному настрої люди працюють ефективніше. 

ІТ-фахівці, яких запросили взяти участь в експерименті, упродовж 5 тижнів то працювали в тиші, то слухали музику, яку обирали самі. Виявилося, що без музики фахівці частіше перебували в поганому настрої та рідше встигали закінчити свою роботу в заплановані терміни. 

🎵 Тут ми зібрали 15 додатків та плейлистів
із релакс-музикою для роботи.

#3. Підживіть себе своїми ж успіхами за рік

Це допоможе оцінити, наскільки продуктивним був рік, а також розробити стратегію на наступний. Крім того, так ви зможете визначити свої сильні сторони й використати їх під час співбесіди або обговорюючи підвищення в поточній компанії.

Зберігайте скриншоти ваших успіхів в окремій теці на комп’ютері та повертайтеся до них, якщо відчуваєте напад синдрому самозванця.

Також проаналізуйте, що хотілося б покращити, виправити чи делегувати наступного року. Не варто ставити запитання на зразок «Що я зробив не так?» (причина) — краще зосередитись на таких:

  • Які висновки я можу зробити на майбутнє?
  • Які ресурси мені знадобляться, щоб виправити ситуацію / запобігти її повторенню?
  • До кого мені можна звернутися за допомогою/порадою?

#4. Не плануйте занадто масштабно, інакше цілі вам будуть лише снитися

Можливо, ви починаєте рік бадьоро та активно. Однак щось іде не так — і до кінця січня ви знову «відкочуєтеся» до попередньої версії себе. Згідно з дослідженням Statistic Brain Research Institute, 45% американців зазвичай складають новорічні плани, проте лише 8% їх виконують. А за даними Strava, більшість відмовляється від задуманого ще у січні. 

Професор канадського університету Тімоті Пічіл наголошує: одна з причин відмови від новорічних планів — занадто масштабні цілі. Вони можуть викликати надмірний стрес, змушуючи нас прокрастинувати. 

Рейчел Вайнштейн, психолог і сертифікований коуч, радить починати з простих цілей, поступово просуваючись до складніших. Такий підхід значно підвищує мотивацію. Наприклад, замість мети «збільшити у 2024 році дохід на 200%» почніть із простішого — «пройти курс з управління командою до березня 2024».

#5. Не відкладайте плани на потім

Не чекайте на «після свят», а беріться за реалізацію одразу. Вчені дійшли висновку, що задуми з віддаленим ефектом або відкладений старт стають формою прокрастинації та викликають бажання відтягувати свої зусилля.

#6. Позбудьтеся негативних думок

Ми думаємо, як розпочати нове життя, проте насправді часто боїмося, що нічого не вийде. Таке мислення — контрпродуктивне, коли ви прагнете до реалізації нових цілей. Згідно з дослідженнями, до 70% наших думок за своєю природою негативні. Ми згадуємо поганий досвід яскравіше, ніж позитивний, і більше хвилюємося про можливі втрати, ніж про прибутки. 

Замість того щоб очікувати невдач, зосередьтеся на потенціалі успіху. Від появи ідеї до видання «Гаррі Поттера і філософського каменя» минуло 7 років. Перш ніж книгу опублікували, Джоан Роулінг відмовили 12 видавництв. А сьогодні «Гаррі Поттер» — найбільш продавана серія книг, у світі купили понад 500 млн копій.

#7. Проаналізуйте тренди у своїй індустрії

Інновації радикально трансформують ритейл, індустрію реклами, розваг, медицину, страхування та інші сфери. У наступні десятиріччя дедалі більше технологічних проривів ставатимуть масовими: від 3D-друку одягу та служби підтримки без людей — до AI-страхування й віртуальних лікарень.

Будьте в курсі трендів, технологій, інструментів та програм у своїй галузі. Також визначте, які навички вам потрібно розвинути, щоб залишатися конкурентоспроможним спеціалістом.

Наприклад, аналітики Gartner стверджують, що компанії будуть автоматизувати якомога більше своїх бізнес- та ІТ-процесів. З’явиться новий підхід — automation fabric. Він дозволить спростити управління автоматизованими процесами, побудувати роботу гібридних команд — з людей та механізмів, які керуються штучним інтелектом, — і підвищити ефективність такої співпраці. 

Рекомендуємо прочитати:

preview-65803a3d8a746712289019.jpg

Hot or not: ставити гарячі цілі на рік чи просто розслабитися

Читати

#8. Розробіть особистий upgrade-план на рік

За даними Оксфордського університету, life-long learning — ключовий аспект успіху в карʼєрі. А грудень — ідеальний час для того, щоб скласти стратегію бусту знань і навичок. Проаналізуйте поточні скіли та визначте, що ви хотіли б прокачати. Ось як можна це зробити: 

  • Пройти курс. Щоб вибрати навчальний курс не для галочки, складіть карту компетенцій. Оцініть рівень своїх скілів за шкалою від 1 до 10 та визначте, що ви хотіли б прокачати. Заплануйте кінцевий результат: що вважатимете успішним фіналом і що необхідно виконати до певної дати. Ставте вимірні та досяжні цілі — не намагайтеся стати Senior IT Project Manager з нуля за два тижні.
  • Знайти ментора. Вони можуть скеровувати, допомагають правильно розподіляти ресурси на виконання завдань та вивчення нових підходів. Є окремі майданчики для пошуку таких людей: наприклад, «Ментори в тилу» або Projector Mentorship Program. Там можна знайти ментора онлайн за категорією, місцем роботи та іншими критеріями. 
  • Записатися на стажування. Приблизно 70% компаній час від часу пропонують роботу для стажистів. Можна відстежувати пропозиції на кар’єрних сайтах напряму або шукати на job boards. Програми стажування є в Epam, Amazon, UNICEF та інших компаніях. 

#9. Розплануйте слоти на відпочинок

Дефіцит відпочинку призводить до вигорання — синдрому, який у 2019 році ВООЗ включила до Міжнародної класифікації хвороб. Опитування 15 тис. працівників у 15 країнах, проведене McKinsey Health 2022 року, показало, що чверть із них принаймні один раз за свою карʼєру відчували симптоми вигорання.

Якщо сабатікал на кілька місяців у вашій компанії недоступний, виділіть короткі брейки у своєму календарі. Плануйте відпочинок так само, як плануєте роботу. І чітко вказуйте: коли, що та як довго ви збираєтесь робити. 

Уникайте формулювань на кшталт: «Було б добре зʼїздити в гори». Замість цього запишіть, коли, куди й на скільки ви хотіли б поїхати.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич