Що рекрутери хочуть почути від кандидатів | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Розкажіть про себе: що рекрутери хочуть почути від кандидатів

На прикладах розбираємося, як правильно відповідати на найпоширеніше запитання співбесід.

cover-65a686baa11bf300321074.jpg

Влаштовуєтесь на нову роботу? Тоді слід підготуватися до запитання «Розкажіть про себе». Звучить очевидно, але знайти ефектну відповідь на нього непросто. Рекрутерка Анна Стельмах та контент-менеджерка Тетяна Хомутовська з рекрутингової агенції talentС на прикладах показують, як варто і не варто презентувати себе на співбесіді.

Чому рекрутери просять розповісти про себе 

  • Такі запитання допомагають налагодити контакт із кандидатами та задають тон спілкуванню. 

    Зрозуміло, що з наскоку відкритися незнайомій людині — нелегка задача. Щоб «збавити напругу» та поступово рухатися в бік більш детальних та «вузьких» запитань, рекрутери просять спершу розповісти про себе.
  • Такі запитання показують, як ви справляєтеся з розгорнутими відповідями.

    Очевидно, що рекрутер вже ознайомився з вашим резюме і тепер хоче дізнатися більше. Не варто переказувати вже написане, краще вийдіть за межі сторінки А4 та зацікавте співрозмовника новими фактами про себе.

    Контролюйте жести, міміку, поведінку та реакцію на запитання. Ваша відповідь продемонструє рівень комунікативних навичок та логіку. 
  • Такі запитання розкривають, чи буде між кандидатом та майбутньою командою value match.

    Прохаючи розповісти про себе, рекрутер хоче переконатися, що цілі та амбіції кандидата відповідають цілям команди. Це ж стосується і ціннісного метчу між компанією та шукачем. 

    Заздалегідь підготуйтеся та дізнайтесь інформацію про організацію, команду, проєкти, партнерів тощо. І зрозумійте, чи бачите ви себе там. Якщо так, то в розповіді про себе маєте ідеальну можливість заявити про це. 

Що це запитання означає для кандидата

Для кандидата відповідь на це запитання — ще одна нагода презентувати себе як професіонала.

Завдяки самому лише резюме роботодавець не дізнається, наскільки ви класний(-а) спеціаліст(-ка). Тож розкажіть хайринг-менеджеру та рекрутеру про ваші досягнення, навички, компетенції, релевантні до портрета кандидата на бажану позицію.

Як організувати всю інформацію про себе в логічну і лаконічну відповідь — далі.

Метод 1. Формула «теперішнє + минуле + майбутнє»

Якщо коротко, ваша відповідь має містити такі складові:

  • Теперішнє: розкажіть про те, на якому етапі професійного розвитку ви є наразі.
  • Минуле: підкресліть, що вплинуло на ваш вибір сфери, місця працевлаштування і формування вас як спеціаліста загалом. 
  • Майбутнє: поділіться вашими кар’єрними планами й тим, наскільки вони дотичні до компанії-роботодавця.

Краще зрозуміти формулу допоможуть готові відповіді. Для прикладу візьмемо маркетингові позиції. 

Рекомендуємо прочитати:

img-win-win-61a0ee98b4cbc174923136.jpg

10 правил переговорів із майбутнім роботодавцем

Читати

Теперішнє: що казати

Розкажіть про те, чим ви займаєтеся зараз — у професійній та особистій сферах.

Опишіть ваші поточні обов’язки й те, як ваша експертиза може стати в пригоді майбутньому роботодавцю. Поділіться вашими хобі (можливо, менеджер або члени команди займаються подібним) — розкажіть, як вони вас наповнюють, чому ви займаєтеся саме цим. 

Приклад

Я працюю на позиції Employer Branding Specialist, будую бренд роботодавця компанії за допомогою різноманітних маркетингових інструментів. У роботі використовую точні підходи до аналізу даних, тестую гіпотези залучення лідів та шукаю додаткові точки контакту з аудиторією.

У вільний час відвідую гурток театрального мистецтва. Це допомагає мені розвивати креативне мислення та навичку публічних виступів.

Минуле: що казати

Далі перейдіть до попереднього досвіду, зосереджуючись на конкретних досягненнях, які привели вас до поточної посади. 

Якщо ви мали релевантний досвід, розкажіть, з чим працювали найбільше в контексті підходів/проєктів або інструментів. Якщо у вас не було необхідного досвіду, буде доречно згадати про ваші освіту, хобі, pet-проєкти чи альтернативні досвіди, які мали значний вплив на ваше професійне зростання. 

✅ Приклад

На попередній посаді PPC-спеціаліста я розробив Google Sheet шаблони з налаштуваннями різних типів рекламних кампаній. Це скоротило часові витрати команди на подібні задачі на 40%. Загалом я вмію та люблю працювати з автоматизацією процесів, пошуком нових рішень, а також із великими масивами даних. Саме ці навички допомогли мені за минулий рік вирости з junior-спеціаліста до middle.

Майбутнє: що казати

А наприкінці вашої відповіді опишіть свої кар’єрні очікування від наступної посади й місця працевлаштування, поясніть, яким ви бачите свій професійний розвиток. Роботодавцю важливо, щоб відбувся метч між очікуваннями кандидата і планами компанії. 

✅ Приклад

На мою думку, на посаді Middle Marketing Manager я зміг досягти максимуму у своєму професійному розвитку та сформував власні підходи до запуску креативних рекламних кампаній. Спілкуючись із колегами, я розумію, що мої способи налаштування аудиторій та форматів подачі креативів не використовують масово на українському ринку. Я готовий ділитися цією експертністю та самостійно закривати великі міжнародні проєкти під ключ. Мені б хотілося напряму впливати на розвиток продукту. Саме за допомогою мого експертного досвіду я зможу вивести ваш продукт на неохоплені ринки та залучити нову аудиторію.

Метод 2. Elevator Pitch

Elevator Pitch — це стисла й переконлива презентація, яка відображає суть того, ким ви є, що робите, і цінність, яку можете запропонувати. 

Назва методу пов’язана з кількістю часу, що дорівнює тривалості короткої поїздки ліфтом (приблизно від 30 до 60 секунд, або 75 слів). 

Приклад вдалого Elevator Pitch:

«Мене звати Аня, я працюю Creative Marketing Lead і керую командою маркетологів у компанії АВС. Я займаюся повним циклом розробки рекламних кампаній для всіх продуктів бізнесу. Будую внутрішні процеси, повʼязані з реалізацією нових креативних рішень та performance, автоматизую та оптимізую ці напрямки. За останні 12 місяців під моїм керівництвом команда виросла на 10%, при цьому зафіксували приріст у доході на 40%, враховуючи додаткові витрати на нових співробітників».

Вдалі та не дуже: приклади відповідей на запитання «Розкажіть про себе»

Відповідь кандидата №1: 

«Ну, з чого мені почати? Я народився і виріс у маленькому містечку. У середній школі був у дебатному клубі та виграв кілька нагород. Потім я пішов до коледжу і вивчав маркетинг. Після навчання працював у кількох різних компаніях, набував досвід на різних посадах, що сформувало мене як SMM-спеціаліста. У вільний час я люблю грати у відеоігри та дивитися фільми. Мій улюблений колір — блакитний».

Чому це невдалий приклад?

Кандидат не презентує себе як професіонала, зосереджуючись на особистих деталях і непов’язаному досвіді. 

Роботодавець залишається без відповідей:

  • Чому кандидат обрав маркетинг?
  • В яких компаніях та з якими проєктами працював?
  • Чому змінив декілька компаній?
  • Ким працював та які скіли розвивав?
  • Який досвід має в SMM та якими навичками вже володіє?

Для бізнесу важливий професійний бекграунд кандидата: в яких доменах ви працювали, в чому маєте експертизу та які ваші професійні здобутки — на цих пунктах варто фокусуватись.

Відповідь кандидата №2: 

«А ви взагалі читали моє резюме?»

Чому це невдалий приклад?

Подібна відповідь звучить грубо та одразу свідчить про недовіру до компанії. Професійний рекрутер завжди ознайомлюється з резюме кандидатів та не витрачає свій час, час кандидата і хайринг-менеджера дарма. 

Відповідь кандидата №3: 

«Я комунікабельний, пунктуальний, стресостійкий, проактивний та слідкую за трендами ринку. Я щиро вражений прихильністю компанії до інновацій та розвитку високоякісного українського технологічного бізнесу та натхнений ідеєю працювати з вашою командою. Моя здатність швидко знаходити інноваційні рішення та робота з деталями говорять про мою готовність до виконання обов'язків».

Чому це невдалий приклад?

У подібних відповідях бракує особистого досвіду кандидата, який підкреслить його винятковий метч із вакансією та компанією. Такі формулювання нагадують згенеровані штучним інтелектом.

Переважну більшість схожих текстів ми щодня отримуємо в супровідних листах кандидатів. Однак іноді трапляються випадки, коли люди таким чином відповідають на запитання під час співбесіди. Тож якщо ви вирішили писати супровідний лист або готуєте відповідь «про себе» на співбесіду, ми рекомендуємо приділяти цьому більше часу і формувати текст власноруч. Наповнювати його унікальними прикладами з професійного досвіду та особистими враженнями від компанії-роботодавця.

Відповідь кандидата №4: 

«Я SMM Manager, маю понад 1 рік досвіду роботи й вже встиг попрацювати з різними категоріями бізнесів. Моє попереднє місце працевлаштування — компанія, що займається електронною комерцією, тому моя робота була пов’язана з різними клієнтами та нішами. За час роботи я встиг вирости з асистента до самостійного спеціаліста, успішно реалізував маркетингову стратегію в соціальних мережах, яка допомогла залучити додаткову аудиторію до сторінок з приростом 250%. 

Першочергово в мої обов’язки входило складання презентацій зі стратегіями розвитку під кожного клієнта згідно з дорученнями мого менеджера. З часом я розширив зони своєї відповідальності, попередньо проговоривши це з керівником. І в результаті рішення, які я пропонував, призводили до позитивної динаміки розвитку брендів наших клієнтів.

Зараз я вже маю досвід самостійного ведення клієнтів та розробки власних стратегій розвитку.

Я активно використовую аналітику для прийняття рішень та оптимізації ефективності кампаній. Я був би радий можливості приєднатися до вашої команди АBC, щоб використати свій досвід і прийняти нові виклики».

Чому це вдалий приклад?

У відповіді кандидат приділяє увагу структурі своєї розповіді, послідовно розподіляє інформацію в контексті теперішнього, минулого та майбутнього. Він акцентує на своєму розвитку, досягненнях та планах.

Спеціалісти всіх рівнів та напрямків стикаються з необхідністю самопрезентації під час співбесіди. Тож розглянемо тепер доречний приклад відповіді кандидата на вакансію топменеджера.

 


«Я розпочав кар’єру в маркетингу 5 років тому, працюючи в провідній компанії електронної комерції. За час роботи там я успішно реалізував маркетингову стратегію, яка призвела до збільшення впізнаваності бренду на 200% та зростання залучення клієнтів на 30%. Я також очолював запуск кампанії контент-маркетингу, яка згенерувала понад 1 млн органічних показів та значно розширила присутність компанії онлайн.

Зараз я очолюю команду маркетологів в агенції ABC, яка спеціалізується на розробці інтегрованих маркетингових кампаній для технологічних стартапів. Я активно використовую аналітику для прийняття рішень, оптимізую рекламні кампанії та будую ефективні стратегії, які збільшують прибуток.

Я був би радий приєднатися до вашої компанії, брати участь у нових челенджах і сприяти успішному розвитку бізнесу».

Чому це вдалий приклад?

У відповіді кандидат дотримується структури розповіді, логічно розподіляючи інформацію в контексті теперішнього, минулого та майбутнього. Він акцентує на своєму професійному бекграунді, детально описуючи свою поточну роль, успіхи, досягнення та плани.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська