Як підготуватися до сертифікації IIBA | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Як підготуватися до сертифікації IIBA та скласти іспит з першої спроби

Повний гайд по сертифікації для бізнес-аналітиків (джунів, мідлів та профі).

cover-65e9a4d2a55ce413210678.jpg

Сертифікати з бізнес-аналізу можуть кардинально змінити вашу кар’єру. Адже це не лише приємне доповнення до резюме, але й офіційний доказ ваших навичок. У багатьох випадках сертифікат вирішує, отримаєте ви роботу чи ні. Респонденти, які взяли участь в опитуванні IIBA, зізнались, що сертифікація підвищила їхню впевненість і допомогла отримати підвищення. 

Сьогодні Міжнародний інститут бізнес-аналізу (IIBA) пропонує три головні сертифікації:

Ми зібрали детальну інформацію для тих, хто прагне отримати сертифікат IIBA. Ви дізнаєтеся, з чого почати підготовку до іспиту, які ресурси можуть стати в пригоді, скільки коштує сертифікат і як потім зберегти статус.

Entry Certificate in Business Analysis™ (ECBA™) 

ECBA охоплює 5 основних компетенцій бізнес-аналізу:

1. Знання ключових понять, концепцій та технік 

2. Планування та моніторинг бізнес-аналізу

3. Збір вимог та подальша співпраця 

4. Управління LCM 

5. Аналіз вимог та визначення дизайну продукту

Оскільки ECBA — це сертифікація для тих, хто робить лише перші кроки в професії, вона не вимагає навичок та досвіду роботи з цими компетенціями. Для отримання сертифіката достатньо мати базові знання в цій галузі, розуміти правила, вміти розпізнавати ключові елементи компетенцій та розуміти їхнє значення.

Згідно зі Звітом про аналіз глобального стану бізнесу за 2022 рік, сертифіковані спеціалісти отримують більше задоволення від кар’єри та на 15% вищу зарплату.

Хто може отримати ECBA: критерії та вимоги

Вимог щодо освіти й досвіду роботи немає. 26 квітня 2023 року IIBA спростила процес отримання сертифіката ECBA™. Тепер не потрібно турбуватися про накопичення 21 PDU (балів, навчальних годин) для допуску до іспиту і подавати окрему заявку.

Як підготуватися до іспиту ECBA

У пригоді стануть посібники, онлайн-курси партнерів ECBA та онлайн-симулятори. Щоб краще спланувати підготовку, рекомендуємо переглянути зразки запитань і схему іспиту на сайті IIBA, а також завантажити ECBA Handbook, в якому детально описаний процес отримання сертифіката. 

📚 Корисні посібники

  • BABOK® Guide

    Це стандарт практики бізнес-аналізу. Інформація з цього посібника лежить в основі іспиту ECBA. Книга дасть вам базові знання та допоможе розібратися в компетенціях.  

    Члени* IIBA отримують доступ до електронної версії BABOK® безплатно. Книга також доступна для покупки (на Amazon її вартість $42). Мова — англійська. Також не забудьте проглянути BABOK® Guide v3 Errata — список виправлених помилок у BABOK з уточненими підсумками.
  • BABOK® Guide Glossary  

    Посібник надає безплатний доступ до базової термінології практики бізнес-аналізу, яка згадується в BABOK ® Guide. Глосарій доступний також і українською мовою.

    *Членство IIBA для українців коштує $55 на рік. Воно дає знижки на оплату іспитів, відкриває доступ до бібліотеки, вебінарів, чату з однодумцями та інших ресурсів. Детальніше про перевагитут

💻 Онлайн-підготовка

Ви можете пройти курси підготовки до іспиту, схвалені IIBA. 

📝 Симулятори іспиту

Це можливість пройти пробний іспит до сертифікації ECBA та перевірити свої знання. Симулятори рекомендується використовувати після вивчення BABOK® Guide.

  • Techcanvass.com

    Це банк запитань і симулятор ECBA. Банк містить 1000+ запитань, узгоджених із BABOK v3. Це і запитання до розділів, і вправи на встановлення відповідностей, і повноцінні тести. Симулятор дозволяє скласти пробний іспит у середовищі, максимально наближеному до реального. Затестити його можна безплатно, зареєструвавшись на сайті Techcanvass.com. 

    Платформа пропонує 3 пакети:
    30-денний ($30) містить 800+ запитань і 3 тести;
    60-денний ($39) — 900+ запитань і 5 тестів;
    90-денний ($49) — 1000+ запитань та 7 тестів.

Як подати заявку на ECBA та скільки коштує іспит

Спеціально подавати заявку не потрібно. Щоб розпочати сертифікацію достатньо:

1. Зареєструватися на сайті IIBA

2. Здійснити оплату

3. Погодитися з Кодексом етичної поведінки й професійними стандартами та Умовами IIBA

4. Запланувати іспит

Скільки коштує ECBA? Спрощений процес передбачає комбіновану плату за іспит, яка становить: $195 (для членів IIBA), $350 (для осіб без членства) та 150 (для корпоративних членів IIBA). Вартість перездачі іспиту складає $95/$250 для членів та осіб без членства відповідно.

Як запланувати іспит ECBA? В меню Certification натисніть My Certifications → ECBA → Schedule and Pass Exam. Після цього ви будете перенаправлені на сторінку планування PSI, де потрібно натиснути View Available Tests та обрати дату. Скасувати або перенести іспит можна протягом 48 годин. 

Як проходить іспит ECBA

Іспит ECBA проходить в онлайн-режимі, складається з 50 тестових запитань і триває одну годину. 

Для проходження іспиту вам знадобиться: ПК з мікрофоном і вебкамерою, надійне підключення до інтернету і посвідчення особи державного зразка з фото. Заздалегідь пройдіть перевірку на сумісність та переконайтесь, що ваш комп'ютер і швидкість інтернету відповідають вимогам. 

Декілька порад від IIBA щодо того, як підготуватися до онлайн-іспиту:

  • Переконайтеся, що ваше місцеперебування підтримує протокол Voice Over Internet Protocol (VoIP) 
  • При виборі браузера надайте перевагу Chrome 
  • Знайдіть приватну кімнату, вільну від людей та домашніх тварин
  • Приберіть з робочого місця все зайве, щоб уникнути порушень
  • Прочитайте Guide to Online Proctored Exams, щоб знати, що дозволено на іспитах, а що ні 

Чого очікувати в день іспиту. Джерело: IIBA

За 30 хвилин до початку іспиту потрібно авторизуватись на сайті IIBA, пройти реєстрацію та зв'язатися зі своїм проктором. Для цього в меню Certification натисніть My Certifications → ECBA → Schedule and Pass Exam → Launch Exam та дотримуйтесь інструкцій. 

Іспит розпочнеться у зазначений час. Одразу після завершення ви отримаєте результат. Підтвердження буде надіслано на пошту протягом 48 годин. Перескласти іспит можна 2 рази протягом року, за додаткову плату. 

Як підтримувати сертифікацію ECBA

Сертифікат не має терміну дії та залишається з вами назавжди.

Certification of Capability in Business Analysis™ (CCBA®)

CCBA підкреслює здатність бізнес-аналітика моделювати процеси та визначати можливості для кращих бізнес-результатів. Сертифікація підходить для професіоналів, які мають 2–3 роки практичного досвіду. 

Компетенції CCBA:

1. Планування та моніторинг бізнес-аналізу

2. Збір вимог та співпраця

3. Управління LCM 

4. Аналіз стратегії

5. Аналіз вимог та визначення дизайну

6. Оцінка рішення

Власник CCBA — це кваліфікований професіонал, який впевнено змінює правила, може давати рекомендації іншим, самостійно виконує прості завдання або складніші під керівництвом у команді. 

CCBA розширює кар'єрні можливості та дозволяє більше заробляти. У щорічному дослідженні IIBA® Annual Business Analysis Salary Survey повідомляється, що середня зарплата власників сертифікатів на 11% більша порівняно з їхніми колегами.

Хто може отримати CCBA: критерії та вимоги

На CCBA можуть претендувати власники сертифіката ECBA, продакт-менеджери, консультанти й бізнес-тренери, а також фахівці з бізнес-аналізу, які здатні поєднувати декілька ролей (проджект-менеджери, тестувальники, QA-спеціалісти, менеджери з трансформації та дизайнери).

Вимоги IIBA:

  • мати щонайменше 3750 годин досвіду роботи у сфері бізнес-аналізу за останні 7 років
  • у межах цих 3750 годин мати мінімум 900 годин досвіду в кожній з двох ключових компетенцій, вказаних у попередньому розділі, АБО 500 годин — в кожній з 4 компетенцій
  • надати 2 референси (професійні рекомендації від осіб, здатних підтвердити ваші навички та досвід, — це можуть бути клієнти, кар'єрні менеджери, бізнес-аналітики CCBA/CBAP, які знають вас не менше ніж 6 місяців) 
  • накопичити мінімум 21 PDU протягом останніх 4 років

Laba — офіційний партнер IIBA. Це означає, що наші курси з бізнес-аналізу дозволяють отримати необхідну кількість PDU для допуску до іспиту. 

Ось перелік курсів, на яких нараховуються бали від Laba:

1) Нотації BPMN, 17.5 PDU

2) Бізнес-аналітик в IT, 34.5 PDU

3) Бізнес-аналіз. Middle, 18 PDU

Як підготуватися до іспиту CCBA

Для початку радимо переглянути схему іспиту і зразки запитань на сайті IIBA. Ви будете знати, що вас чекає, та зможете скласти план підготовки. Навчальні ресурси можна комбінувати. Наприклад, ви можете прочитати декілька посібників, а потім пройти онлайн-курс для кращого засвоєння інформації. Перевірити знання допоможуть симулятори іспиту. Додатково пропонуємо завантажити Посібник CCBA.

📚 Корисні посібники

  • Прочитайте BABOK® Guide

    Це настільна книга для бізнес-аналітика, який бажає успішно пройти сертифікацію. Саме на її основі побудовано іспит, і саме в ній детально описані всі 6 компетенцій, якими має володіти претендент на CCBA. Члени IIBA можуть отримати книгу безплатно, а всі інші — придбати в онлайн-магазинах. Ціна на Amazon — $42.

    *Членство IIBA для українців коштує $55 на рік. З ним ви зможете заощадити на іспитах та отримати доступ до цінних ресурсів, які будуть корисними під час підготовки. Більше переваг членства можна знайти тут

💻 Онлайн-підготовка

  • Пройдіть курс від партнерів IIBA

    Список курсів, майстер-класів та інших навчальних програм, рекомендованих для підготовки до іспиту, опублікований на сайті IIBA.  

📝 Потренуйтеся на симуляторах іспиту

Навчальні платформи часто пропонують пройти пробні тести в рамках онлайн-курсів. Однак якщо ви навчаєтеся самостійно, використовуючи BABOK, симулятори іспиту допоможуть перевірити знання.

  • institute i4

    Симулятор пропонує 1200+ запитань для іспиту CCBA різних типів: ситуативні, за компетенціями, для запам'ятовування знань BABOK. Є зворотний зв'язок щодо відповідей, підтримка через електронну пошту і бонусний матеріал для підготовки.

    Скільки це коштує? Ціна залежить від доступу: 30 днів — $59, 60 днів — $74, 90 днів — $84. Після реєстрації на сайті institute i4 пропонується безплатна демоверсія.

Як подати заявку на CCBA та скільки коштує іспит

Для початку потрібно зареєструватися на сайті IIBA. Далі алгоритм дій буде таким: 

1. Подача заявки та оплата збору

2. Підтвердження заявки та оплата іспиту 

3. Планування іспиту

4. Старт іспиту

Скільки коштує CCBA? Вам доведеться заплатити за подачу заявки $145, а потім, коли її буде схвалено, за сам іспит: $250 для членів IIBA, $405 для осіб без членства, $205 для корпоративних членів. Вартість перездачі іспиту складає $195/$350 для членів та осіб без членства відповідно.

Як подати заявку на іспит? Процес детально описаний в CCBA® Step-by-Step Application Process Guide. В ньому ви знайдете пояснення щодо кожного кроку зі скрінами. У заявці потрібно вказати ваші особисті дані, інформацію щодо досвіду, професійного розвитку (PDU) і додати рекомендації. Редагувати інформацію можна протягом 7 днів. Після відправки заявки відобразиться її статус «Схвалено» або «Не схвалено, очікує перевірки» (у випадку аудиту ви отримаєте інструкції на пошту). Після схвалення заявки у вас буде 12 місяців для того, щоб скласти іспит.

Як запланувати іспит?  В меню Certification на сторінці профілю натисніть My Certifications → CCBA → Schedule and Pass Exam. З'явиться сторінка планування PSI, клікніть View Available Tests, оберіть формат (онлайн або офлайн, в екзаменаційних центрах PSI) і дату іспиту. Далі у вас буде 48 годин для того, щоби підтвердити, скасувати або перенести дату.

Як проходить іспит CCBA

Іспит триває 180 хв та містить 130 ситуативних запитань з варіантами відповідей. Може проходити в екзаменаційних центрах PSI або дистанційно. 

Іспит в екзаменаційному центрі PSI 

Перегляньте поширені запитання щодо іспиту PSI, щоби підготуватися до іспиту офлайн. Також є відео: 

Як проходить іспит CCBA офлайн. Джерело PSI 

Прибути в центр потрібно за 30 хвилин до початку. Іспит передбачає реєстрацію, тому обов'язково візьміть із собою посвідчення особи. Під час тестування дозволяється робити перерву на 15 хвилин поза аудиторією, але таймер при цьому не зупиняється. Додатковий час не передбачений. Під час іспиту дозволено користуватися калькулятором PSI.

Іспит онлайн

Передбачає реєстрацію (за 30 хвилин до початку), перевірку посвідчення особи та моніторинг сертифікованим проктором PSI. Пройти іспит можна вдома, маючи комп'ютер або ноутбук зі стабільним інтернет-з'єднанням, вебкамерою та мікрофоном. Готуючись до іспиту, пройдіть перевірку на сумісність для вашого пристрою. Також переконайтесь, що ваше місцеперебування підтримує протокол Voice Over Internet Protocol (VoIP).

Щоб розпочати іспит, в меню облікового запису виберіть Certification натисніть My Certifications → ECBA → Schedule and Pass Exam → Launch Exam та дотримуйтесь інструкцій. 

Результат відобразиться одразу на екрані після завершення іспиту. Підтвердження надійде на пошту протягом 48 годин. Перескласти іспит можна 2 рази за додаткову плату.

Після успішного складання іспиту ваше ім’я з’явиться на Certification Badge & Registry. Ви можете отримати доступ до свого сертифіката і значка безпосередньо з цієї сторінки, щоб завантажити копію або поділитися на LinkedIn.

Як підтримувати сертифікацію CCBA

Щоб зберегти статус CCBA, потрібно проходити ресертифікацію раз на 3 роки. Для цього слід накопичити й зареєструвати в особистому кабінеті IIBA 60 PDU (по 20 годин щороку). Отримати їх можна, пройшовши навчання в Laba.

Детальнішу інформацію можна знайти в CCBA and CBAP Recertification Handbook.

Рекомендуємо прочитати:

preview-65eed2a7c66d5146017372.jpg

Як стати бізнес-аналітиком в IT та отримувати близько 3000$ на місяць

Читати

Certified Business Analysis Professional (CBAP®)

Це професійна сертифікація для фахівців бізнес-аналізу, які мають 5+ років практичного досвіду. Вона для експертів, які створюють правила, керують практикою та мають поглиблені знання і навички для розв’язання зокрема складних та неструктурованих бізнес-завдань.

Компетенції CBAP:

1. Планування та моніторинг бізнес-аналізу

2. Збір вимог та співпраця

3. Управління LCM 

4. Аналіз стратегії

5. Аналіз вимог та визначення дизайну

6. Оцінка рішення

Сертифікат CBAP — це можливість виділятися серед роботодавців та колег. А ще, згідно з даними IIBA® Annual Business Analysis Salary Survey, середня зарплата респондентів, які мають сертифікат CBAP®, на 13% вище, ніж у тих, хто його не має.

Хто може отримати CBAP: критерії та вимоги

  • 7500 годин досвіду роботи в бізнес-аналізі за останні 10 років
  • мінімум 900 годин досвіду в кожній з 4 компетенцій, перерахованих у попередньому розділі (мінімум 3600 із 7500)
  • 35+ PDU за останні 4 роки
  • 2 професійні рекомендації

Laba офіційно співпрацює з IIBA. Ви можете пройти курси з бізнес-аналізу на нашій платформі та напрацювати необхідну кількість годин професійного розвитку для допуску до іспиту CBAP. 

Ось перелік курсів, на яких нараховуються бали від Laba:

1) Нотації BPMN, 17.5 PDU

2) Бізнес-аналітик в IT, 34.5 PDU

3) Бізнес-аналіз. Middle, 18 PDU

Як підготуватися до іспиту CBAP

Для початку радимо переглянути CBAP Handbook, щоб зрозуміти головні вимоги до процесу реєстрації та проходження іспиту. Також зверніть увагу на схему іспиту і зразки запитань, з якими вам доведеться мати справу. Складіть план підготовки та сплануйте час.

📚 Корисні посібники

  • Почніть з BABOK 

    Навчальний посібник IIBA BABOK CBAP вважається Біблією бізнес-аналізу. Саме його концепція лежить в основі іспиту. Скільки б книг ви не читали для підготовки, все одно доведеться повертатися до BABOK.

    Оплативши членство IIBA, можна отримати посібник безплатно. На Amazon його ціна складає $42.

    *Членство IIBA — це можливість отримати знижку на оплату іспиту і доступ до бібліотеки ресурсів, без яких не обійтись під час підготовки до іспиту. Ціна для українців — $55 на рік. Більше переваг членства можна знайти тут

💻 Онлайн-підготовка

Рекомендуємо проходити курси партнерів IIBA. Список курсів для підготовки до іспиту можна знайти за посиланням. Тут схвалена освіта і навчання для накопичення PDU.

📝 Пройдіть пробний іспит

  • Watermark Learning

    Симулятор пропонує понад 1200 реалістичних запитань, розділених на три категорії: розминка, тренування і моделювання. Кожен іспит рандомізований та відстежується, щоб уникнути дублювання запитань. Завдяки докладному поясненню відповідей, ви зможете вчитися на своїх помилках. Підписка надає миттєвий доступ до іспитів цілодобово, кожного дня.

    Скільки це коштує? Ціна залежить від періоду користування: 30 днів — $99, 60 днів — $59, 90 днів — $129. 

Як подати заявку на CBAP та скільки коштує іспит

Якщо вам вдалося накопичити потрібний досвід та кількість навчальних годин, а також отримати професійні рекомендації, можна переходити до подання заявки. 

Перший крок — оплата. Для CBAP-сертифікації окремо оплачується збір за подання заявки та вартість іспиту. Інформацію про ціни можна знайти тут. Заявка обійдеться вам в $145, а іспит — в $350 (для членів IIBA), $505 (для учасників без членства) або $305 (якщо ви корпоративний член IIBA). Повторна спроба складання іспиту коштує $295 та $450, залежно від членства.

Другий крок — подача заявки. Дізнатися, які дані для цього потрібні, як правильно вказувати досвід, години розвитку та рекомендації, можна за допомогою CBAP Step-by-Step Application Process Guide. Тут ви знайдете детальний опис кожного кроку зі скрінами. Редагувати заявку можна протягом 7 днів, після чого її потрібно відправити на перевірку. 

Зверніть увагу, що вашу заявку рандомним чином можуть обрати для аудиту. IIBA буде перевіряти правдивість відомостей, зокрема про ваш досвід, формальну освіту і рекомендації. Всі запити та інструкції будуть надходити на пошту.

Третій крок — оплата іспиту і визначення дати. На це претенденту дається 1 рік, відлік починається після схвалення заявки. CCBA та CBAP — єдині сертифікації в IIBA, які підтримують онлайн- та офлайн-формати іспиту в екзаменаційних центрах PSI. Визначтесь, який підходить саме вам, та оберіть дату. Для цього авторизуйтесь на сайті та натисніть My Certifications → CBAP → Schedule and Pass Exam. Відкриється планувальник PSI, натисніть View Available Tests і дійте згідно з інструкціями. Далі у вас буде 48 годин для того, щоби підтвердити, скасувати або перенести дату.

Як проходить іспит CBAP

Іспит містить 120 запитань із варіантами відповідей, тематичними дослідженнями та сценаріями. Щоб відповісти на них, у вас буде 210 хвилин.

Як проходить іспит онлайн

Вам знадобиться комп’ютер або ноутбук, підключення до інтернету, вебкамера та мікрофон. Для реєстрації треба мати посвідчення особи. 

Як проходить іспит CBAP онлайн. Джерело IIBA  

У день іспиту:

1. Увійдіть за 30 хвилин до початку, щоб зареєструватись. Знову натисніть кнопку Schedule and Pass Exam, як під час планування, тільки цього разу у вас відкриється вікно іспиту PSI.

2. Переконайтеся, що ваш пристрій правильно налаштований для запуску іспиту.

3. Отримайте проктора, який буде контролювати процес.

На вашому столі не має бути сторонніх речей, а в кімнаті — інших людей і тварин. Під час іспиту заборонені перерви, але вам дозволяється вставати й потягуватися за своїм столом, якщо він розташований в полі зору проктора. На столі може бути прозора пляшка з водою без етикеток, чистий папір або біла дошка для нотаток (примітка: проктор попросить вас розірвати папір і стерти дошку перед завершенням іспиту).

Як проходить іспит офлайн

До пункту тестування потрібно прийти за 30 хвилин до початку іспиту, маючи при собі документ, що засвідчує особу. Щоб не допустити анулювання результатів, слід знати деякі правила:

  • в зоні іспиту забороняються розмови між кандидатами та передача текстових матеріалів
  • до екзаменаційного центру не можна брати гаджети, включно з телефонами, дозволені лише калькулятори на батарейках
  • не можна виходити з будівлі під час іспиту, а особи, які вас супроводжують, не можуть перебувати всередині
  • ви можете зробити перерву (поза кімнатою для тестування), але не більше ніж на 15 хвилин — таймер при цьому продовжить працювати
  • ви отримаєте 2 аркуші паперу для нотаток, які в кінці іспиту треба буде здати, і калькулятор PSI

Результат стане відомим одразу після завершення іспиту і відобразиться на екрані. Підтвердження надійде на пошту протягом 2 діб. Якщо перша спроба виявилась невдалою, ви зможете перескласти іспит ще 2 рази за додаткову плату.

Після успішного складання іспиту ви отримаєте значок сертифіката CBAP із власним ім’ям. Потім можна завантажити копію або поділитися ним в LinkedIn.

Як підтримувати сертифікацію CBAP

Підтверджувати статус потрібно кожні 3 роки. Щороку ви маєте напрацьовувати по 20 PDU та реєструвати їх в особистому кабінеті IIBA. 

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Project Manager»
Бізнес і управління
Веде Павло Харіков
30 квітня 6 червня
Павло Харіков