8 ключових ролей у продуктовій команді | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

8 ключових ролей у продуктовій команді

І чому деякі з них недооцінюють (а даремно).

cover-637b49d84de11684964931.png

Склад продуктової команди залежить від продукту, його складності, цілей і темпу зростання. Але є «стандартний набір», якого достатньо для створення продукту, його виведення на ринок і залучення перших користувачів.

Олександр Ємельянов має 9+ років досвіду в IT та управлінні продуктами. Він запустив з нуля програму Gemini Photos у MacPaw (нагорода Mobile App of the year від Product Hunt та Annual Recurring Revenue (ARR) — $1 млн за перший рік). Створив цифрову екосистему в medtech-компанії Bioniq та сприяв підняттю раунду інвестицій у $15 млн. Незабаром у Laba стартує курс Олександра «Продакт-менеджмент».

Нам Олександр розповів про ключові ролі у продуктових командах — у чому їхня цінність, коли вони необхідні, а коли ними можна пожертвувати.

#1. Product Manager / Product Owner

PM відповідає за створення та розвиток продукту (визначає його стратегію, User Flow, наповнює беклог), управляє бюджетом, комунікаціями з клієнтами та всередині команди (планує, пріоритизує та контролює виконання завдань). Найчастіше РМ відповідає за успішне виведення товару на ринок, його масштабування, і навіть за монетизацію. На ранніх стадіях розвитку стартапів роль РМ може виконувати фаундер.

В Agile-фреймворку Scrum є позиція Product Owner (власник продукту). Вона близька до РМ'у, але більше сфокусована на розробці та розвитку: РВ створює концепцію, керує реалізацією на всіх етапах життєвого циклу, зазвичай глибше занурений у технічну частину. Його відповідальність — отримати продукт, який відповідає очікуванням клієнтів (через аналіз зворотного зв'язку користувачів, комунікації з колегами та створення для них комфортних умов).

Також в Agile-командах, що працюють за фреймворком Scrum, часто є окрема роль Scrum Master. У таких колективах РМ/PО відповідають за продукт, а SM — за дотримання Scrum-артефактів (стендапи, daily-мітинги, ретроспективи, фасилітації тощо).

З мого досвіду, виділяти цю роль необхідно не завжди, навіть якщо команда працює за фреймворком (принаймні, full-time). Наприклад, у компанії MacPaw є Scrum Masters, які «шеряться» між командами. Також ця роль не завжди є обов'язковою на ранніх стадіях розвитку проєкту, коли критично оптимізувати кости. Не всі команди чітко дотримуються артефактів фреймворка, багато хто налаштовує його під себе — і це теж працює. Адже головне — не теоретичні викладки, а результат (успішний продукт).

 

#2. Розробник

Це обов'язкова роль у продуктовій команді, але кількість та потреба в експертизі девелоперів залежать від:

  • складності рішення (що вона вища — тим більше фахівців та рівень seniority)
  • стека технологій

Наприклад, простий продукт може розробити і один «універсальний» девелопер на кросплатформових фреймворках типу Flutter або React Native.

Якщо команда створює продукт для iOS та Android, залучаються фахівці з відповідними навичками (наприклад, розробники SWIFT/Objective-C та Java/C#). Для створення бекенда (внутрішнього пристрою) продукту потрібні backend-девелопери (наприклад, Node.js, Python або .NET).

#3. Дизайнер 

Дизайнер у продуктовій команді відповідає не лише за візуальну частину (наприклад, розробку макетів) — він повинен знати потреби бізнесу, як продукт розв'язуватиме проблеми користувачів та зароблятиме гроші.

Якщо команда не просто розробляє продукт, а ще й виводить його на ринок або масштабує, часто виділяють дві різні ролі:

  • продуктовий дизайнер займається оформленням безпосередньо продукту (макети, UX /UI-прототипи)
  • маркетинг-дизайнер відповідає за створення ініціатив для залучення користувачів (лендинги, банери, креативи для соціальних мереж тощо)

#4. QA (тестувальник)

Цей фахівець перевіряє продукт на наявність багів, тестує сценарії користувача. Допомагає забезпечувати необхідну якість, відповідність техзавданню і коректність роботи товару на девайсах, які будуть використовувати користувачі.

QA-фахівці можуть посперечатися, але моя особиста думка — чим вище seniority команди, тим менша потреба в цій ролі. Найчастіше досвідчені розробники допускають мало багів, можуть самі написати та провести тести.

#5. Копірайтер

Необхідність у цій ролі залежить від обсягів копі (текстів). Часто копірайтер залучений у роботу продуктової команди на part-time — або залучається підрядник. Він пише UX-копі (тексти для інтерфейсу) та маркетингові матеріали — наприклад, для просування в соцмережах. Також стратегія розвитку продукту може включати органічні охоплення (наприклад, блог із SEO-контентом).

#6. Product Marketing Manager 

Створює маркетингову стратегію та план, шукає ефективні канали залучення користувачів та масштабування, а також встановлює метрики, за якими оцінюватиметься успішність продукту. Це важлива роль, але не у всіх командах її виконує окремий фахівець.

Наприклад, створення програми Gemini Photos в MacPaw почалося саме з того, що ми з Product Marketing Manager провели User Research і знайшли запит на продукт. А у medtech-компанії Bioniq моєї експертизи на позиції Chief Product Officer було достатньо.

#7. UA Manager / PPC Manager

User Acquisition Manager — це фахівець із залучення користувачів, PPC Manager — з контекстної реклами. Вони планують кампанії для різних каналів, відстежують їхню ефективність, працюють з копірайтерами та маркетинг-дизайнерами над створенням перформуючих креативів.

Я вважаю цю роль важливою, але недооціненою. Необхідно грамотно працювати з paid-трафіком (платними каналами залучення користувачів), перш за все це Google, Facebook, Instagram і TikTok. Інакше неможливе швидке і передбачуване зростання продукту.

#8. Аналітик

Роль може називатися по-різному: Data Analyst, Product Analyst, Business Analyst. Цей фахівець допомагає команді ухвалювати data-driven рішення щодо розвитку продукту. 

Аналітик збирає та досліджує дані, вивчає продуктові метрики (у залученні, утриманні, залученості користувачів тощо), відстежує вплив змін у продукті на поведінку користувачів. Моніторить конверсію та знаходить інсайти, що направляють команду.

Специфіка даних, із якими працюють аналітики, залежить від продукту. Наприклад, у medtech-компанії Bioniq такі фахівці займалися процесингом (обробкою) та створенням баз медичних даних.

Немає єдиного, оптимального складу продуктової команди — і ці рамки не потрібні. Спочатку формуються цілі — наприклад, треба створити MVP, — а потім визначаються необхідні компетенції та склад команди.

В одному колективі з завданням впораються два девелопери, в іншому — знадобиться ще Machine Learning Engineer або 3D-художник. Продуктова команда збирається у певному бізнес-контексті.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!