10 всесвітньо відомих IT-компаній родом з України | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

10 всесвітньо відомих IT-компаній родом з України

Як народжуються потенційні «єдинороги».

cover-top10it-630397808bdc4924324280.jpg

IT-індустрія — одна з галузей в Україні, які найбільш стрімко розвиваються. За останні 19 років вона збільшилася майже у 62 рази — зі $110 млн у 2003 до $6,8 млрд у 2022 (4% ВВП). 12 українських бізнесів належать до сотні найкращих аутсорс-компаній за версією The International Association of Outsourcing Professionals (IAOP), а понад 100 клієнтів зі списку Fortune 500 обрали українські IT-сервіси.

За сталим темпом зростання у 20–25% українська IT-індустрія значно випереджає середню швидкість розвитку галузі у світі. Не дивно, що все частіше українці дивують IT-світ своїми стартапами, кидаючи виклик конкурентам зі світовим ім'ям.

Як за 5 років стати «єдинорогом», випередити TikTok і Netflix в AppStore, випустити найкращий онлайн-помічник з англійської мови у світі — ми підібрали 10 всесвітньо відомих IT-компаній родом з України.

#1. Grammarly

Вартість: $13 млрд (2021)

Рік заснування: 2009 

Це онлайн-помічник на основі AI, який використовують для перевірки та редагування текстів англійською мовою. Він допомагає авторам стежити за правописом, пунктуацією, інтонацією та зв'язністю у тексті. На відміну від проєктів-конкурентів, орієнтованих на орфографію та граматику, Grammarly ще надає стилістичний аналіз та поради щодо вибору слів. Зараз сервіс доступний як вебредактор, розширення для браузерів, додаток для Microsoft Office та мобільний застосунок.

Компанію заснували у 2009 році українці Макс Литвин, Алекс Шевченко та Дмитро Лідер. Зараз Grammarly налічує понад 500 співробітників з офісами у Києві, Нью-Йорку, Ванкувері та Сан-Франциско. З 2020 року Forbes щорічно включає Grammarly в Cloud 100 — рейтинг найкращих компаній, що працюють із хмарними технологіями.

#2. PetCube 

Вартість: ~ $36–50 млн (2021)

Рік заснування: 2012

Компанія Petcube, заснована у 2012 році у Києві Ярославом Ажнюком, Андрієм Кленом та Олександром Нескіним, створює сучасні гаджети для домашніх тварин. WiFi-камери з голосовим управлінням, лазерною указкою для ігор та дозатором ласощів допомагають власникам залишатися на зв'язку зі своїми улюбленцями в будь-який час.

Ідея Petcube виникла завдяки собаці одного зі співзасновників — Роккі псував меблі та гавкав, страждаючи від розлуки. Тоді господар розробив перший прототип камери Petcube Camera, щоб розважити та заспокоїти улюбленця.

 

petcube-630dd6989f25e301587826.jpg

Історія Petcube, американська мрія і бажання дати тваринам голос

00:00

Підписатися на подкаст «Розумних люблять»

Наразі в компанії було 11 раундів фінансування, вона продала понад 100 тис. пристроїв для домашніх тварин у всьому світі й отримала дуже тепле висвітлення у світових ЗМІ. Petcube має 4 нагороди Red Dot Award за видатний дизайн і входить до тридцятки найкращих стартапів України за версією Forbes.

#3. MacPaw

Вартість: ~ $100–300 млн (2021)

Рік заснування: 2008

MacPaw — українська компанія, яка створює програми для macOS та iOS. Її заснував у 2008 році Олександр Косован під час навчання у Київському політехнічному інституті. Код для основного продукту — CleanMyMac — Олександр писав, живучи в гуртожитку та працюючи на трьох роботах.

З того часу MacPaw перетворилася на глобальну компанію з офісами в Ірландії, США та штаб-квартирою у Києві. Сьогодні вона має 30 млн активних користувачів, приблизно кожен п'ятий комп'ютер Mac у світі використовує програмне забезпечення MacPaw.

Серед найвідоміших продуктів — CleanMyMac, SetApp і Gemini 2. Наразі компанія є одним з найбільших розробників програмного забезпечення для macOS.

Рекомендуємо прочитати:

img-nastyamacpaw-62becf3cec310274044847.jpg

Прозора Cola для японців і рис у McDonald's для індійців: як адаптувати продукт до нового ринку

Читати

#4. People.AI

Вартість: $1,1 млрд (2021)

Рік заснування: 2016

People.AI об'єднує аналітику, штучний інтелект, автоматизацію продажу та інструменти підвищення продуктивності команд у єдину маркетингову платформу.

People.AI збирає інформацію про активність клієнтів, аналізує її, а потім передає готові дані та інсайти через інструменти бізнес-аналітики або до People.AI. Місія компанії — звільнити бізнеси від рутинної адміністративної роботи, допомагати приймати ефективні рішення з використанням ШІ.

За словами засновника та CEO, українця Олега Рогинського, CRM-система дозволяє підвищити продаж на 70–90%. За це відповідає алгоритм, що самонавчається, який надає підказки для менеджерів з продажу і збирає інсайти для керівництва.

Менш ніж за 6 років People.AI перетворилася з невеликого українсько-американського стартапу на одну з найвідоміших маркетингових платформ зі збору та аналізу даних. Серед клієнтів компанії — Zoom, Oracle, Canva, Tibco, Okta, Zendesk.

#5. Preply 

Вартість: ~ $200–300 млн (2022)

Рік заснування: 2012

Це глобальна онлайн-платформа, яка допомагає у пошуку репетиторів для вивчення понад 50 іноземних мов. Компанія застосовує AI-алгоритм, щоб об'єднувати викладачів та студентів з будь-якої точки світу за різними параметрами: наприклад, ціна, доступність, країна народження, мови та діалекти, цілі навчання. Простіше кажучи, Preply використовує автоматизоване прийняття рішень, щоб допомогти користувачам знайти належного вчителя, не витрачаючи багато зусиль самостійно.

Крім того, платформа дозволяє наставникам створювати плани уроків та встановлювати власний розклад. А студенти мають доступ до додаткових інструментів навчання, які допомагають відстежувати успіхи та використовувати на практиці словниковий запас. У 2021 році спільнота зросла до більш ніж 140 тис. репетиторів із 203 країн (!).

Сервіс заснували у 2012 році українські підприємці Кирило Бігай, Дмитро Волошин та Сергій Лук'янов. Стартап спочатку орієнтувався на ринки України та близького закордоння, але з роками зосередився на розвитку в Європі та США. Preply стверджує, що з такими клієнтами, як Bytedance (TikTok), Mercedes та McKinsey, кількість людей, які навчаються на платформі, тепер перевищує кількість студентів Ліги плюща. Платформа прагне домінувати на ринку онлайн-вивчення мови, який до 2025 року досягне $47 млрд.

#6. Looksery (Snap Inc)

Вартість: ~ $150 млн

Рік заснування: 2016

Looksery — український стартап, який заснували в Одесі у 2013 році Віктор Шабуров та Юрій Монастиршин. Розроблений ними мобільний додаток дозволяв користувачам застосовувати ефекти та маски до відеочатів у режимі реального часу: змінювати колір очей, набирати або втрачати вагу, коригувати тон шкіри та риси обличчя, накладати анімацію та багато іншого. У 2014 році Looksery зайняв топові позиції у світовому AppStore — і навіть обійшов за популярністю Facebook. Про сервіс писали CNN, Inc, TechCrunch, Venture Beat, а наприкінці року Looksery потрапив до десятки найкращих додатків року за версією Vogue International.

У вересні 2015 року Snapchat купив Looksery за $150 млн, що на той момент було найбільшою угодою в історії українських стартапів. Згодом фільтри та маски зробили мініреволюцію у світі соцмереж, ставши невід'ємною частиною більшості з них, та еволюціонували в окремий AR-напрямок.

#7. RefaceAI

Вартість: ~ $20–60 млн (2021)

Рік заснування: 2018

 

Reface — це додаток на базі штучного інтелекту, в якому можна змінювати обличчя у відео, GIF-файлах та зображеннях лише за декілька секунд. У 2020 році Reface став першим AI-додатком з України, який посів 1 місце в топі американського AppStore, випередивши TikTok, Netflix та Amazon. Крім того, його назвали «Додатком року-2020» у Google Play.

За словами його київських засновників Романа Могильного, Олеся Петріва, Ярослава Бойка, Дениса Дмитренка, Кирила Сигіда, Дмитра Швеця та Івана Алцибеєва, початковий успіх RefaceAI був цілком випадковим. Якось троє з них експериментували з машинним навчанням і технологіями штучного інтелекту, коли раптом натрапили на миттєвий, дуже точний метод зміни обличчя. Розробники кажуть, що на відміну від інших подібних додатків, їхня технологія базується виключно на AI, а в основі лежить метод машинного навчання GAN (Generative Adversarial Network).

Станом на грудень 2021 року, Reface встановили 180 млн разів, а його користувачі створили понад 4 млрд одиниць контенту.

#8. Restream 

Вартість: ~ $220–250 млн (2021)

Рік заснування: 2014

Restream — хмарний сервіс, що дозволяє проводити онлайн-трансляції на декілька потокових платформах одночасно, а також бачити всю необхідну аналітику про аудиторію. Сьогодні Restream охоплює 30+ соціальних майданчиків, включаючи Facebook, Ustream, LinkedIn, Twitch, Twitter, YouTube та ін. Зараз сервісом користуються понад 5 млн творців контенту в 80 країнах світу, охоплюючи аудиторію понад 600 млн осіб.

Стартап заснували у 2014 році українські розробники Олександр Худа та Андрій Суржинський. Офіси компанії розташовані в Остіні (США) та Києві. Платформа задумувалась як сервіс для геймерів та стримерів, але згодом стала повноцінним маркетинговим інструментом для бізнесу.

Серед відомих клієнтів Restream — LinkedIn, IBM, World Health Organization, Cisco, Microsoft, SalesForce, Sega, Blizzard та Ubisoft.

#9. GitLab

Вартість: $16,5 млрд (2021)

Рік заснування: 2011

GitLab — це вебінструмент для розробки програмного забезпечення та спрощення управління проєктами. Він автоматизує процес написання коду, виявляє помилки та пов'язує фахівців, які працюють над різними частинами проєкту.

Сервіс із відкритим вихідним кодом було створено харківськими розробниками Дмитром Запорожцем та Валерієм Сизовим у 2011 та першочергово для власних потреб. GitLab швидко став популярним серед девелоперів і до 2013 року працював за вільною ліцензією.

У 2014 році GitLab адаптували бізнес-модель Open core — і незабаром залучили перші $1,5 млн від бізнес-акселератора Y Combinator. Зараз GitLab — одна з приватних компаній-розробників програмного забезпечення в Америці з найшвидшим рівнем зростання.

Платформа налічує близько 30 млн зареєстрованих користувачів, з яких понад 1 млн — з преміум-підпискою. Серед клієнтів — IBM, Alibaba, Siemens, Goldman Sachs, ZipRecruiter, Pearson та Radio France. Понад 1300 співробітників GitLab працюють віддалено у 67 країнах, що робить її однією з найбільших у світі публічних компаній без головного офісу.

#10. Ajax Systems

Вартість: ~ $500 млн (2021)

Рік заснування: 2011

Ajax Systems — виробник систем безпеки з функціями розумного будинку, що працюють на базі інтелектуальних датчиків. Компанія заснована Олександром Конотопським у 2011 році та базується у Києві. Ajax Systems самостійно розробляє дизайн, апаратне та програмне забезпечення, підтримує власний хмарний сервер та використовує свої протоколи шифрування. Ajax має два заводи в Україні (нещодавно анонсовано відкриття ще одного в Туреччині), а також 4 R&D-офіси — у Києві, Харкові, Вінниці та Львові.

За час існування стартапу вдалося вирости у 100 разів, залучити понад $11 млн інвестицій та оголосити про підготовку виходу на IPO. Сьогодні у компанії працюють понад 1600 співробітників, а збірна лінія Ajax Systems випускає понад 450 тис. пристроїв на місяць. Ajax захищає понад 1,5 млн користувачів у 130 країнах і є найбільшим виробником систем безпеки в Європі.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Управління ІТ-командами»
Бізнес і управління
Веде Дмитро Іржицький
14 травня 27 червня
Дмитро Іржицький