Що роблять і скільки заробляють люди, які обрали найбільш незвичні професії в світі | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Перевертач пінгвінів, слухач сиру та інші кумедні професії

Що роблять і скільки заробляють люди, які обрали найбільш незвичні професії в світі.

new-64d9f68e2c1d6683031199.jpg

Поки ви читаєте цю статтю, хтось куштує подушечки Pedigree, слухає тембр пармезану або перевертає незграбних пінгвінів, оберігаючи їх від лап хижаків.

Зібрали 10 унікальних та потрібних професій у світі, про які раніше ви могли навіть не чути.

#1. Професійний сплячий

Робота мрії для любителів поспати. Головні обов'язки — відпочивати та описувати свої відчуття від сну. Таких фахівців наймають в основному виробники меблів, подушок та постільної білизни. А ще — вчені для проведення медичних досліджень.

Влітку 2022 року компанія з виробництва матраців Casper шукала професійних сплячих для тестування своїх товарів. Кандидатам обіцяли зарплату $25 за годину протягом місяця. Їм потрібно було спати прямо у магазинах компанії Casper Sleep Shops та ділитися своїми враженнями.

@casper Reply to @renxstars Sound like a dream job come true? Apply to join our full team of #CasperSleepers ♬ original sound - Casper

Головна навичка, якою має володіти професійний сонько, — спати за будь-яких обставин: далеко від будинку, з підключеними датчиками, під наглядом інших людей. Сплячий має бути готовим до гнучкого графіка і вміти швидко підлаштовуватися під вимоги роботодавців.

Для участі у медичних дослідженнях обов'язково враховується стан здоров'я. Бувають випадки, коли для експериментів спеціально шукають людей у хорошій фізичній формі або кандидатів, які страждають на безсоння.

Середня зарплата сплячого становить $28 за годину. Іноді з'являються можливості заробити більше. У 2013 році в NASA заплатили $18 тис. добровольцям, які провели 105 днів, лежачи на ліжках, нахилених вниз під кутом 6 градусів.

#2. Дегустатор їжі для тварин

Так, така професія справді існує. Дегустатори куштують консерви та сухий корм для собак, котів, хом'яків, риб, але при цьому не з'їдають його. Вони аналізують аромат, смак їжі, дають рекомендації щодо зміни рецепту та беруть участь у розробці нових продуктів.

Головна вимога — чітко розуміти потреби тварин. Дегустатор повинен знати, який смак сподобається улюбленцю, а який — ні. Враховується і людський фактор: ніхто не купуватиме консерви вдруге, якщо через них у квартирі стоїть гострий запах риби.

Дегустаторам не можна курити, вживати алкоголь, користуватися парфумом та лосьйоном для гоління —- все це негативно впливає на роботу рецепторів. А щоб обійняти цю посаду, знадобиться вища освіта у сфері харчових технологій. Зарплата дегустаторів початкового рівня становить близько $30 тис. на рік, фахівець із досвідом може отримувати $75 тис.

Рекомендуємо прочитати:

img-whoiam-62cebe4012a49648327731.jpg

Як знайти покликання, якщо немає таланту, ні досвіду

Читати

#3. Збирач зміїної отрути 

Зміїна отрута активно використовується в медицині — на її основі виготовляють ліки. Головне завдання змієлова — зібрати отруту з іклів рептилії і при цьому не дати себе вкусити.

Контакт з отрутою деяких змій викликає некроз, інколи ж навіть призводить до втрати кінцівок. Від укусу індійської кобри можна померти, якщо не отримати протиотруту протягом години.

Збором отрути займаються професіонали, які знають все про змій та їхню поведінку. Головна вимога — бути спритним, спокійним і терплячим.

Не завжди ловцям вдається уникнути атак змій. Ім'я американського змієлова Білла Хааста внесено до книги рекордів Гіннеса через те, що він пережив 172 укуси. Сам Білл називає це професійною невдачею і вважає, що пишатися тут нічим.

Процес збору зміїної отрути

Щоб привабити рептилій, використовується спеціальна банка. Ловець змушує змію «напасти» на колбу і вкусити її, а потім натискає на область потилиці, щоб та випустила всю отруту. Дотримання дрес-коду — обов'язково: змієлови працюють у високих чоботях, щільних гумових рукавичках та окулярах.

Щоб стати збирачем зміїної отрути, потрібно здобути зоологічну освіту, а потім пройти практику у майстра. Зарплата в середньому становить $40 тис. на рік.

#4. Автор передбачень для печива

Найбільшим виробником магічних солодощів вважається компанія Wonton Foods (США). У кожному печиві захований лист із передбаченням, афоризмом чи цитатою. Пишуть їх копірайтери, філологи та просто творчі люди, які співпрацюють із виробниками. Головна вимога до автора — вміти складати короткі повідомлення (до 20 слів), розуміти потреби аудиторії та бути грамотним.

Деякі люди вірять у передбачення, а хтось сприймає їх як забаву, але трапляється всяке. Наприклад, у 2005 році Wonton Foods стала об'єктом державного розслідування, після того, як кілька людей виграли $19 млн у лотерею, вказавши номери зі звороту листів з передбаченнями.

Аби працювати автором, не обов'язково мати філологічну освіту. Наприклад, Дональд Лау, який протягом 30 років обіймав посаду головного автора передбачень у Wonton Foods, був банкіром. Середня зарплата автора у США становить $50 тис. на рік.

#5. Вибачальник

Послугами цих фахівців часто користуються авіакомпанії, які працюють зі скаргами пасажирів та вибачаються за незручності. У Японії навіть є спеціальні агентства, які надають такі послуги. Найвідоміше — Yokohama Benriya Natchan.

До таких організацій переважно звертаються компанії, які не хочуть турбуватися через проблемних клієнтів. А ще — звичайні люди, які не можуть самі вибачитися перед сусідами, колегами, родичами. Ціна письмового каяття — $250, за вибачення «віч-на-віч» агентство просить $400, за «вибачення у сльозах» — $500.

Щоб отримати посаду вибачальника, потрібно мати акторські здібності і трохи розбиратися в психології. Середня зарплата становить $33 за годину.

Рекомендуємо прочитати:

img-multipotencial-61a09f2492ae6200300164.jpg

Мультипотенціал: що робити занадто здібним і допитливим

Читати

#6. Фіктивний родич

У Китаї та Японії прийнято запрошувати на свята багато гостей. Для людей із невеликим колом спілкування це може бути проблемою. Найпоширеніша ситуація — коли на весіллі з боку нареченої більше гостей, ніж з боку нареченого, чи навпаки. Рішення пропонують агенції, в яких можна «орендувати» фіктивних родичів.

За $200 Office Agents надає акторів, які готові відвідати будь-яку церемонію. За додаткові $40 «гість» може виконати пісню або танець, ще за $80 — виступить з похвальною промовою. У штат Office Agents входять близько 1 тис. акторів, серед них є навіть немовлята та люди похилого віку.

«Нещодавно у нас був один клієнт, який найняв п'ятьох акторів, щоб злітати з ними до Лас-Вегаса і зробити фотографії для Facebook. За це він заплатив величезні гроші. Його метою була популярність у соцмережах», — розповідає Юйчі Іші, власник Family Romance.

Звертаючись до агентств, люди заповнюють форму, де вказують свої переваги: починаючи із зачіски і закінчуючи рисами характеру. Головна вимога до актора — зберігати свою роль у секреті та відповідати вимогам клієнтів.

Середня зарплата фіктивного родича в Японії становить $25–35 за годину.

#7. Пірнальники за м'ячами для гольфу

Поля для гольфу зазвичай розташовуються біля водойм, у які під час ігор потрапляють м'ячі. Розкладаються вони, згідно з дослідженням, від 100 до 1 тис. років, отруюючи навколишнє середовище важкими металами. Професійні пірнальники дістають м'ячі та повертають їх клубу чи власникам.

В елітних гольф-клубах є власні дайвери, які працюють повний день. Менші організації наймають фахівців, які надають разові послуги. Один пірнальник може співпрацювати з 10–20 клубами одночасно.

Робота вимагає витримки та хорошої фізичної підготовки. Часто дайверам доводиться пірнати у водойми зі зміями або зарослі ставки з майже нульовою видимістю.

Щоб влаштуватися пірнальником, потрібно мати сертифікат про проходження курсу з дайвінгу. Середня річна зарплата становить $70 тис. Багаті гравці в гольф зазвичай не шкодують грошей за повернення своїх «щасливих м'ячів».

#8. Збирач конструкторів

Цих фахівців зазвичай наймають:

  • виробники конструкторів — для тестування нових моделей
  • компанії — для оновлення інтер'єру офісів
  • парки розваг — для створення інсталяцій з Lego
  • дитячі магазини — для оформлення вітрин
  • колекціонери Lego, які не мають часу на те, щоб будувати самостійно

Складальник повинен уміти складати конструктори будь-якої складності: від маленьких машинок до великих міст із тисячами дрібних деталей. До речі, всі величезні конструкції в LEGOLAND Parks, Disneyland та Downtown Disney були зібрані не машиною, а командою професійних будівельників Lego.

Збирач конструкторів повинен бути пристрасним любителем Lego, посидючим та терплячим. Вітаються дизайнерські здібності та вміння швидко налагоджувати контакт із дітьми. Як тестове завдання роботодавці просять зібрати конструктор без інструкції. Середня зарплата становить $40 тис. на рік.

#9. Слухач сиру

Процес виготовлення пармезану триває 3 роки і має багато особливостей. Щоб визначити етап дозрівання продукту та оцінити його якість, спеціально навчені люди постукують по сиру срібним молоточком та прислухаються. Чим гучніший звук — тим вища якість пармезану. При виявленні дефектів слухач бере зразок серцевини сиру для дегустації.

Така робота потребує відповідальності, оскільки оцінка фахівця може вплинути на долю усієї партії. Цю посаду зазвичай віддають людям із музичною освітою та ідеальним слухом. На співбесідах претендентів часто просять виконати уривок із класичного твору. Середня зарплата слухача сиру складає $40 тис.

#10. Перевертач пінгвінів

Пінгвіни дуже незграбні на суші: вони повільно ходять на коротких ногах, а іноді ковзають по льоду на череві. Коли чутно звук літака, зацікавлені птахи піднімають голови вгору, щоб подивитися на нього, втрачають рівновагу і падають на спину. Піднятися самі пінгвіни не можуть, багато хто з них замерзає або стає здобиччю для хижаків. Щоб подібного не трапилося, за справу беруться професійні перевертачі. Такі фахівці мають майже всі полярні станції Антарктиди.

Перевертачі не бояться хуртовин, 70-градусних морозів, вміють їздити на снігоходах і знають все про життя пінгвінів. Буває, що для порятунку птахів їм доводиться дертися по великих кучугурах і до пояса провалюватися в сніг. Є й позитивна сторона — пінгвіни дуже кумедні, з часом звикають до людини і стають майже ручними.

Зарплата професійного перевертача становить $4–6 тис. на місяць.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Корпоративна культура»
HR і рекрутинг
Веде Ольга Тарасевич
23 травня 25 червня
Ольга Тарасевич