7 кроків, щоб привести кандидата до своєї компанії | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Smart-рекрутинг: 7 кроків, щоби привести кандидата до своєї компанії

Радить Оксана Вогнева, Head of Recruitment & Management Practice у Jooble.

cover-65d4cf4b0a2e9978877096.jpg

Коли компанія місяцями шукає фахівця на ключову позицію чи ідеальний кандидат відхиляє джоб-офер, потрібно переглянути весь шлях претендента. Можливо, сам роботодавець запустив «ефект метелика»: помилка на якомусь етапі наймання знизила продуктивність всього рекрутингу.

Оксана Вогнева — Head of Recruitment & Management Practice в Jooble. Має 18-річний досвід у рекрутингу. До Jooble Оксана створювала, перезапускала та покращувала системи залучення талантів у Miratech, WOG, Mriya Agro Holding, Renaissance Capital. Наприклад, у Miratech її команда збільшила швидкість найму вдвічі.

Розібралися, які кроки потрібно зробити, щоб компанія не втрачала відповідних кандидатів.

#1. Визначте стратегію найму

Класична воронка рекрутингу складається з кількох рівнів:

  • Сорсинг (виявлення релевантних кандидатів на ринку).
  • Контакт (телефоном, електронною поштою, в соцмережах).
  • Первинна співбесіда (біографічна та на відповідність цінностям компанії). Якщо структура інтерв'ю добре продумана, на цьому етапі відсіюються 60% кандидатів.
  • Кваліфікаційна співбесіда (перевіряються hard skills). Іноді кандидатові пропонують виконати тестове завдання.
  • Фінальна співбесіда (ухвалюється рішення про найм, фіналізується ЗП).
  • Вихід на роботу.

Не існує єдиної норми кількості кандидатів на етапах воронки. Процес відбору кожної організації — унікальний і специфічний.

Велика спокуса для компанії — спростити собі завдання та уніфікувати процедуру для всіх вакансій. Але якщо неправильно розподілити увагу, можна упустити цінних кандидатів.

Наведу приклад: шукаємо для клініки хірурга вузької спеціалізації. Ми можемо побудувати процес відбору за таким принципом: інтерв'ю про цінності — співбесіда з soft skills — перевірка hard skills. Але в такому разі є ризик, що до третього етапу не дійдуть кваліфіковані кандидати. Оскільки подібний підхід орієнтований на професії, де софт-скіли важливіші.

А під час найму хірурга на першому місці мають бути hard skills. Й оптимальний процес може мати такий вигляд: сорсинг — перевірка рекомендацій — hard skills — інтерв'ю щодо soft skills.

Дуже грубо рекрутмент можна розділити на два напрямки:

  • Масовий набір — коли поріг входу низький. Тут немає суворих вимог до досвіду і верхній рівень воронки охоплює тисячі кандидатів. Це можуть бути, наприклад, касири, клінінг, охорона. Плинність висока, компанії складно утримувати людей, попри всі зусилля. Постійний найм із ринку — оптимальна модель.
  • Рекрутинг висококваліфікованих і вузьких фахівців. Наприклад, пошук програміста, юриста зі знанням португальської чи лікаря-кардіолога. На ринку обмежена кількість таких кандидатів (десятки чи навіть одиниці). Втрата кожного з них — це ризик, а тому комунікація з ними триваліша, продуманіша, найчастіше ефективний хедхантинг.

Рекомендуємо прочитати:

img-64be25190e942708511553.jpg

Олдскульний рекрутинг: 5 застарілих практик підбору персоналу

Читати

#2. Сформуйте потік кандидатів

Верхній рівень воронки — це загальна кількість фахівців на ринку, які підходять для вакансії за назвою посади та функціоналом.

Складіть конкретніший портрет цікавих для вас кандидатів. Кожна компанія має додаткові вимоги, які звужують/розширюють коло й спрощують або ускладнюють сорсинг. Наприклад, із 10 тис. бухгалтерів за заробітною платою теоретично підходять лише 500, оскільки вам потрібні лише фахівці, які володіють англійською, живуть у столиці та відповідають цінностям роботодавця. Відштовхуйтеся від цього пулу.

Залучайте пасивних кандидатів. Якщо вибираєте фахівців тільки з вхідного потоку, втрачаєте багато можливостей. Навіть ідеальна вакансія на джоб-сайті зачепить увагу лише «теплих» претендентів: у середньому це близько 10% — ті, хто активно шукає роботу.

Щоб зацікавити ширше коло кандидатів, використовуйте:

  • реферальні програми
  • комунікацію і таргетовану рекламу в соцмережах
  • email-розсилки
  • галузеві івенти
  • професійні спільноти

#3. Складіть привабливе оголошення про вакансію

Нудний шаблонний опис посади навряд чи стане магнітом для кандидатів. 

Оформляючи оголошення, орієнтуйтеся на цільову аудиторію: вакансія повинна резонувати з очікуваннями претендента.

Наприклад, ви можете припустити, що цінності кандидатів із покоління Z — зміни, розвиток, визнання та вплив. Цій аудиторії цікаві вакансії від компаній, які надають такі додаткові можливості:

  • Young-friendly атмосфера (відкритість до претендентів без досвіду). Це означає, що ви розробили систему адаптації настільки, щоби будь-який новий працівник міг легко влитися у справи компанії з підтримкою наставника.
  • Зрозуміле з погляду термінів зростання. Оптимально з посиланнями на історії успіху. Наприклад, член команди розпочинав зі стажиста, а за рік очолив проєкт.
  • Регулярний та передбачуваний перегляд зарплат, прозорість системи винагород за особисті досягнення.
  • Персоналізовані програми навчання, які допомагають зростати в компанії.
  • Зрозумілий процес внутрішніх ротацій, здобуття нового досвіду.

У розповіді про організацію пов'язуйте роль майбутнього працівника з місією, навіть якщо йому доручать рутинні завдання. Людина, яка бачить у своїй роботі сенс, виконує її якісніше і менш схильна до вигорання.

Наприклад, якщо ви шукаєте оператора комп'ютерного набору, кандидат швидше відгукнеться на пропозицію робити внесок у розвиток відмінного продукту, а не просто «штампувати» нескінченні тексти.

Уявіть, що претендент вперше зіткнувся з вакансією від вашої компанії. Він не знає, як ви поводитесь зі співробітниками, чого від вас чекати. Допоможіть йому це зрозуміти, покажіть внутрішню кухню:

  • проведіть відкритий вебінар із керівником на вузьку тему
  • організуйте онлайн-тур виробничими потужностями компанії
  • запросіть познайомитися з командою у професійних соцмережах

У моїй практиці було багато випадків, коли кандидати надсилали свої резюме навіть без відкритої вакансії. У супровідному листі вони посилалися на інтерв'ю когось із моїх колег, наголошуючи: їм близький стиль компанії та було б цікаво співпрацювати.

Приділіть особливу увагу бенефітам. Кандидат вибирає організацію, якій присвятить частину свого життя, і хоче рівноцінного обміну. Наповнення EVP залежить від того, як діють ваші конкуренти та від запитів самих претендентів. Декілька підказок:

  • Must have: офіційне працевлаштування, страховка, вчасна виплата ЗП, затишний офіс. Ці опції давно увійшли до базової комплектації.
  • Плюшки: спортзал, смачна їжа на кухні, компенсація навчання. Адаптуйте ці фішки до нинішніх умов: запропонуйте те, що є актуальним для співробітників на дистанційці.
  • Чим вищий рівень кваліфікації та зрілості претендентів, тим більші їх запити. Професіонали готові інвестувати в нову роботу свій цінний досвід і чекають на відчутне повернення. Їм важливо зрозуміти, чи отримають вони можливість розвивати продукт та впливати на стратегічні рішення. Чи може компанія запропонувати участь у цікавих програмах та шанс ініціювати нові проєкти.

«Правильна» вакансія дозволить відсіяти частину нерелевантних відгуків, але не виключить їх, оскільки кандидати можуть:

  • неуважно читати вимоги
  • відгукуватись на всі вакансії підряд
  • надсилати резюме навмання — раптом роботодавець готовий піти на компроміс у якихось пунктах
  • щиро вважати, що вони підходять, особливо в частині особистих характеристик, але не відповідати очікуванням компанії

#4. Аналізуйте ефективність каналів пошуку

Кожен джоб-сайт має свою специфіку — няні, металурги та розробники рідко користуються однаковими каналами пошуку роботи.

1. Проконсультуйтеся з менеджером джоб-сайту щодо специфіки аудиторії претендентів, запросіть аналітику.

2. Зверніть увагу на присутність та активність конкурентів на цьому майданчику.

3. Ведіть свою статистику — скільки кандидатів певного профілю надає конкретний ресурс порівняно з іншими.

Користуйтеся послугою підняття оголошень на джоб-сайтах для «гарячих» вакансій. Якщо позиція популярна — наприклад, ви шукаєте менеджера з продажу, ваша пропозиція швидко «впаде» у пошуковій видачі, і більшість претендентів до неї просто не доскролять. Зазвичай люди переглядають 3-7 сторінок.

Джоб-сайти — не завжди первинне джерело пошуку кандидатів. Більш ефективними можуть бути:

  • Розміщення вакансій у профспільнотах, месенджерах (наприклад, у Telegram-каналі для вузьких фахівців).
  • Особисте спілкування (наприклад, знайти ювеліра простіше на виставці прикрас).
  • Коли на ринку мало релевантних кандидатів, найбільш ефективний прямий пошук. Тобто «прицільний» вихід на необхідних фахівців, які часто-густо працевлаштовані.

У моїй практиці був досвід роботи над вакансією з вузькою спеціалізацією — за оцінками команди рекрутерів, в Україні було лише три відповідні експерти. Ми розробляли тактику найму та готувалися діяти обережно, вести тривалі переговори. Але менеджер з найму вважав, що насправді фахівців більше, і наполіг на публікації оголошення на джоб-сайтах.

Ми пішли назустріч — розмістили вакансію, отримали багато нерелевантних відгуків і врешті-решт залучили кандидата зі своєї експертної трійки.

#5. Поліпшуйте бренд роботодавця

За даними Randstad Employer Brand Research 2021, 50% претендентів не стали б працювати в компанії з поганою репутацією (навіть за умови високої ЗП). Зазвичай негативні відгуки пов'язані з тим, що роботодавці порушують зобов'язання, а також погане ставлення керівництва або надмірні навантаження.

Поліпшення бренду роботодавця — це комплексне завдання. Але спочатку можна провести «косметичні» роботи онлайн.

Навіть на агресивні відгуки відповідайте аргументовано та шанобливо. Якщо компанія припустилася помилки — визнайте її, перепросіть та розкажіть, що зробили для покращення. Прочитавши конструктивну відповідь на критику, претендент ймовірніше розгляне вакансію.

#6. Підвищуйте рівень сервісу на інтерв'ю

Частина кандидатів не приходить на співбесіду, навіть якщо ви вже домовились про зустріч. Можливі причини:

  • «Технічні». Наприклад, рекрутер надиктував адресу телефоном, коли претенденту було незручно говорити, а потім контакт загубився. Дублюйте інформацію в месенджерах або поштою, телефонуйте кандидатам за день до співбесіди.
  • Тривала перерва між телефонним інтерв'ю та зустріччю (понад 3 дні). Кандидату щодня телефонують інші роботодавці — чим довше ви тягнете, тим менше шансів, що він вибере вас.
  • Неприємні емоції після телефонної розмови. Навіть якщо під час дзвінка кандидат погодився на співбесіду, він може передумати, наприклад, через те, що йому не сподобалася манера спілкування рекрутера.

Застосовуйте гнучкі підходи у рекрутингу. Наприклад, все популярнішим стає такий формат: претендента запрошують на онлайн-співбесіду, рекрутер спілкується з людиною 20 хвилин про цінності та компетенції. Потім відразу доєднується менеджер з найму. Якщо кандидат відповідає очікуванням, йому того ж дня роблять офер.

Підтримуйте стосунки з кандидатами навіть у разі їх відмови. Наприклад, у моєму досвіді був кейс: чудовий претендент на вакансію пройшов усі етапи співбесід, але відхилив джоб-офер. Фахівець вирішив залишитися у колишній компанії, оскільки працював там уже 5 років, цінував стабільність, налагоджені процеси та чіткий кар'єрний план. У Jooble інша культура — автономність, зміни, підприємництво.

Рекрутер не зрадів такій новині, але виявив повагу та підтримав людину, якій складно зважитися на зміни. За пів року кандидат повернувся і повідомив, що «дозрів». Цього разу переконувати довелося вже менеджера з найму, — але рекрутеру вдалося, і фахівець приєднався до команди.

Детально аналізуйте мотивацію під час інтерв'ю — це допоможе зрозуміти, чи налаштовані кандидати на перехід, і що може їх переконати. Я віддаю перевагу поведінковим запитанням і моделі STAR

Приклади запитань:

  • Опишіть роботу, в якій ви максимально реалізувалися. Чим вона відрізнялася від інших?
  • Згадайте завдання, яке вас «запалювало». Які у вас були обов'язки? Що саме вас заряджало?
  • У яку компанію ви повернулися б із найменшою ймовірністю? Чому?

#7. Уникайте ризиків для адаптації

Онбординг не входить у класичну воронку найму. Але є багато факторів у зоні впливу рекрутерів, які підштовхують людей піти ще на випробувальному терміні. Зазначу найменш очевидні:

  • Оversales — створення завищених очікувань, які підтверджуються після виходу на роботу.
  • Рівень внутрішньої дружності — складність інтеграції у життя організації. Це залежить від того, наскільки команда/компанія вміє приймати новачків і розуміє, що спочатку працівник може бути менш ефективним.
  • Знання самого рекрутера про «внутрішню кухню» компанії. Наймайте фахівців не лише з огляду на досвід та скіли — враховуйте «унікальний візерунок» культури, цінностей, очікувань команди та їхню відповідність особистості кандидата.

Якщо вас не влаштовує якісний чи кількісний результат рекрутингу в компанії, проаналізуйте кожен етап воронки найму. Коли виявите «шийку пляшки» — зможете налагодити систему залучення талантів.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«HR-директор»
HR і рекрутинг
Веде Катерина Бандуровська
18 червня 1 серпня
Катерина Бандуровська