Як пройти співбесіду на проджекта в IT | Бізнес-школа Laba (Лаба)
Для відстеження статусу замовлення - авторизуйтесь
Введіть код, який був надісланий на пошту Введіть код із SMS, який був надісланий на номер
anastasiiasytar@gmail.com
Код дійсний протягом 2 хвилин Код з SMS дійсний протягом 2 хвилин
Ви впевнені, що хочете вийти?
Сеанс завершено
На головну

Пошук

Зміст

Від резюме до оффера: як пройти співбесіду на проджекта в IT

20+ порад, аби потрапити в «айтішку» від Марини Мельник, проджекта з 15-річним досвідом.

cover-pmvit-62b1cd27e0b8f553071354.jpg

Ринок IT зростає з кожним роком, незважаючи на кризу, пандемію чи війну. За даними Global Market Report, до 2026 року його обсяг сягне майже $14 млрд. Для порівняння — у 2021 році ця цифра склала трохи більше ніж $9 млрд.

В Україні сфера теж розвивається — згідно з дослідженням Ukraine IT Report 2021, за останні 3 роки ринок виріс удвічі за рівнем експорту. Не дивно, що багато хто хоче перейти в «айтішку». Але якщо вчитися кодувати — довго і складно, то «пірнути» в роботу IT-проджекта — швидше і простіше.

Спільно з Мариною Мельник, Chief Business Development Officer у TS Imagine, обговорили:

  • якими скілами повинен володіти PM в IT
  • на що звертають увагу рекрутери в CV проджектів
  • як підготуватися до інтерв'ю, аби провалитись не було шансів

СV проджект-менеджера: як створити метч із рекрутером

Як hiring-менеджер, я точно знаю, як рекрутери відбирають резюме. Зараз я розвиваю два офіси — у Болгарії та Україні. Окрім інших завдань, переглядаю близько 100 резюме щодня — і на одне CV витрачаю не більше секунди.

Щоб зачепити погляд рекрутера, дотримуйтесь простих правил:

#1. Зробіть CV візуально приємним

Навіть рекрутери люблять очима. На добре структурованому CV завжди хочеться затриматись. Тому зверніть увагу на візуальну подачу, щоб у разі, коли рекрутер відкриває ваше резюме 35-м, — у нього не рябіло в очах.

Виділяйте «шапку» з контактами та бажаною посадою, використовуйте інфографіку, намагайтеся вміститися в одну сторінку, пропишіть основні hard- та soft-скіли, застосовуйте додатковий колір для виділення.

Нині існує багато безкоштовних інструментів для правильної візуалізації — Canva, Resume.io, SweetCV, VistaCreate та інші. Використовуйте їх.

#2. Вкажіть релевантний досвід

Не варто розписувати всі позиції та завдання, які ви коли-небудь виконували. Вкажіть досвід, який підтвердить вашу експертизу в управлінні проєктами. А він є у всіх, навіть якщо ви не працювали як проджект — але, наприклад, писали ТЗ, взаємодіяли з кінцевими користувачами, менеджерами та командою, планували роботу й організовували процеси.

#3. Жонглюйте назвою позиції

Ви можете змінювати назву посади, якщо навички збігаються хоча б наполовину. Якщо шукаєте позицію проджекта, але компанії потрібен продакт із завданнями, досвід яких у вас вже був, — назвіть себе продактом (Project/Product Manager), адже врешті-решт результатом проєкту є продукт.

#4. Кастомізуйте резюме

Коли ви читаєте опис вакансії і бачите, що із 5 вимог 4 — ваші сильні сторони, впишіть це в резюме.

Якщо ви націлені на роботу в конкретній компанії, а вони в пошуках PM з високим рівнем володіння SCRUM — виділіть у саммарі або скілах, що проходили курси, використовували методологію у проєктах Х та Y, підвищили ефективність команди на N% etc. Адаптуйте CV під конкретну компанію.

#5. Забирайте все зайве

Не треба називати документ словом «Резюме» — це й так зрозуміло. Позбавляйтеся всього, що не несе важливої ​​інформації, — сімейний стан, вік, шкільні грамоти, наявність посвідчення водія (якщо цього прямо не вимагає вакансія) тощо. Виявіть повагу до рекрутера і пам'ятайте, що ви можете бути 99-м, чиє CV переглядають сьогодні.

Рекомендуємо прочитати:

img-pm-2022-6246ca546b974810080861.jpg

Як змінюється проджект-менеджмент у 2022: 5 трендів

Читати

#6. Дайте змогу зв'язатися з вами

У шапці документа рекомендую залишити лише ім'я, бажану посаду, посилання на профіль у Linkedin та месенджери, через які з вами можна зв'язатися.

Зараз рекрутери дзвонять кандидатам дуже рідко, найчастіше списуються онлайн. Буває, що за вказаним номером претендента немає в жодному месенджері, тому вкажіть актуальні способи зв'язку з вами.

#7. Напишіть cover letter

Викладіть, чому хочете працювати саме в цій компанії, чим вас привабила вакансія, який ваш досвід в управлінні проєктами допоможе бути ефективним на цій позиції.

Не пишіть багато — 5–7 речень достатньо. Але важливо, щоб супровідний лист був унікальним для кожної компанії.

#8. «Причешіть» свої соціальні мережі

Насамперед перевірте профіль Linkedin — заповніть його, опишіть досвід, попросіть колег та партнерів написати відгуки, підтвердити скіли. Часто рекрутери додаються до контактів, і якщо не для цієї, то для наступної вакансії ви вже будете в базі.

Щодо решти соцмереж. Навіть якщо ви не даєте посилання на них у CV, вас прогуглять та знайдуть. Іноді дивишся профіль в Instagram і думаєш, що краще б він був закритим. Тому подумайте, як соцмережі представляють вас з професійного боку. Залиште мемчики тільки для друзів, поки вас не знають як експерта.

#9. Виявляйте креативність

У резюме можна додати посилання на відеовізитку — це відеопрезентація на 1-2 хвилини, де ви коротко можете розповісти про себе, свої сильні сторони і про те, чому варті бути PM. Завантажити презентацію можна у свій профіль YouTube та відкрити доступ лише за посиланням.

Також добре, якщо крім pdf-файлу буде вебверсія резюме, де ви розкажете про себе трохи більше та цікавіше, ніж у CV. Такий проєкт можна зробити на курсі «Проджект-менеджер в IT». Це можуть бути багатосторінкові сайти або лендинг із кількома блоками, як цей.

#10. Вказуйте навіть ті скіли, яких тільки навчаєтесь

Якщо ви новачок, а в графі «досвід та навички» вказати нічого — записуйте те, що вивчаєте. Наприклад, «я знаю етапи життєвого циклу розробки ПЗ, теоретично володію ризик-менеджментом, зараз саме вивчаю, як складати проджект-план і розраховувати бюджет». Говоріть правду, бо це легко перевіряється на інтерв'ю.

#11. Користуйтеся консультаціями фахівців

Кар'єрні консультанти допоможуть проаналізувати резюме і зробити з нього CV, що «продає», та оптимізувати профіль LinkedIn. А ще — виявити сильні сторони, поставити самопрезентацію, провести тестову співбесіду, зняти напругу і додати впевненості, щоб на реальному інтерв'ю ви не тремтіли від страху.

#11. Будьте наполегливими

Якщо ви дійсно хочете в компанію — познайомтеся з рекрутером у Linkedin, стежте за активностями, читайте, про що пише топменеджмент компанії, і якщо є що сказати — коментуйте. Це допоможе помітити вас серед інших претендентів.

Якщо рекрутер пообіцяв написати або передзвонити, але не зробив цього, — нагадайте про себе. Це покаже вашу зацікавленість та проактивність.

#12. Будьте активні у соцмережах

Діліться інсайтами та кейсами IT-проджекту, ведіть дискусії, будьте видимі у своєму профілі та тематичних групах (наприклад, PMI Ukraine Chapter).

Вас можуть помітити через цікаву думку в дописі або влучний коментар. Ніколи не знаєш, яка дія виявиться правильною і дасть результат. До мене іноді приходить фідбек через декілька років — клієнт може прийти із запитом, побачивши статтю чи виступ дворічної давності.

Співбесіда: як підготуватися та не боятися

Багато хто думає, що співбесіда — стрес. Але це обмежувальне упередження, з яким можна працювати. Особисто я кайфую від інтерв'ю. Вони дають класну можливість поділитися знаннями і повчитися — побачити, які запитання ставлять, у яких темах виявляються прогалини. Тому концентруйтеся на інтересі та користі від розмови.

Якщо руки все ж таки тремтять, використовуйте практики, які допоможуть заспокоїтися. Наприклад, дихання за квадратом дозволяє впоратися з тривогою та зняти м'язову напругу.

Або переведіть свій гормон стресу кортизол в адреналін за допомогою фізичної активності — поприсідайте чи пострибайте. У холі офісу це може виглядати дивно, а ось якщо інтерв'ю онлайн, то такий спосіб допоможе переключитися.

Якщо ви все ж таки сильно стресуєте через інтерв'ю — або змінюйте парадигму від страху до інтересу, або вчіться працювати зі своїми станами. Коли кандидат не справляється з тривогою, таку співбесіду хочеться якнайшвидше закінчити і більше не продовжувати комунікацію.

Що робити, щоб не провалити інтерв'ю

Зазвичай рекрутер готується до співбесіди — вивчає ваше CV, соцмережі, може запросити фідбек у колег або колишніх керівників. Вам теж варто підійти до цього питання ґрунтовно. Рекомендую зробити глибинний аналіз компанії та подивитися на вакансію з позиції helicopter view.

Рекомендуємо прочитати:

img-howtogoogle-624da5b4dd333864223213.jpg

«Аби виконати тестове для Google, мені довелося звільнитися і робити його 2 тижні»

Читати

#1. Вивчіть опис вакансії — вашої та суміжних

У компаній часто відкрито декілька вакансій, тому перегляньте вимоги до інших позицій, суміжних з вашою. Це допоможе краще зрозуміти процеси в організації та побачити вашу користь, окрім функціоналу посади.

Якщо у вимогах до розробника зазначена Java, а ви працювали з цією мовою і знаєте фахівця, якому може бути цікаво, скажіть про це на інтерв'ю. Покажіть, що вам не байдуже і ви знаєте більше, ніж написано в резюме.

#2. Почитайте відгуки

Перегляньте інформацію про компанію на Glassdoor та DOU. Дізнайтеся про сертифікації, тренінги, які проводять для професійного зростання, вивчіть оцінки співробітників, почитайте відгуки, подивіться на відповіді рекрутерів, відфільтруйте негатив та вийміть потрібну для себе інформацію.

Такий аналіз допомагає зрозуміти, що в компанії працюють живі люди, які теж не ідеальні і припускаються помилок, а це в свою чергу знімає напругу перед інтерв'ю.

#3. Промоніторте тих, з ким заплановано інтерв'ю

Дуже часто в запрошенні на співбесіду вказуються імена учасників — рекрутера, тимліда, топменеджменту. Перегляньте їхні профілі в Linkedin, щоб розуміти, з ким ви будете спілкуватися. Це допоможе зняти градус напруги, а також дізнатися про інтереси, скіли і функціонал майбутніх колег.

#4. Проведіть аналіз активності компанії

Дізнайтеся, чим займається організація, окрім основного продукту, у яких виставках чи конференціях бере участь, яким фондам допомагає etc.

Ви йдете на менеджерську позицію, тому маєте розуміти, як влаштовані інші процеси.

#5. Запишіть відеоінтродакшн себе

Проведіть репетицію. Запитання Tell us about yourself буде поставлене в 99,9% випадків. Ви повинні вміти презентувати себе і бути готовим до ключових питань: наприклад, ваші слабкі та сильні сторони, яким був найуспішніший проєкт, чому змінюєте місце, яка ваша мрія.

Запишіть відповіді на відео, подивіться на себе з боку та відзначте, що варто доопрацювати.

Рекомендуємо прочитати:

img-11skills-629e03feb6155395204907.jpg

11 скілів, які допоможуть пережити 2022 рік

Читати

#6. Пройдіть тест на визначення сильних і слабких сторін

Коли фахівець добре знає свій потенціал — це говорить про професійну зрілість. Наприклад, я хороший перемовник і комунікація дається мені легко, але зі звітами та цифрами працюю через «треба».

Якщо ви ще не знаєте своїх сильних і вразливих місць — пройдіть тест. З валідних та безкоштовних — рекомендую 16Personalities. Він покаже ваш тип особистості, сценарії поведінки, переваги та слабкості, а також надасть рекомендації, як їх правильно використовувати.

#7. Не бійтеся говорити на інтерв'ю «я не знаю»

Ми не можемо знати все, особливо у новій сфері. Тому кажіть чесно: «я з таким питанням не стикався, але це цікаво і після інтерв'ю обов'язково розберуся».

Ще краще, якщо ви напишете рекрутеру, що вивчили тему, розкажете, які висновки зробили, та подякуйте за те, що вам допомогли стати кращими. Тож ваше незнання навіть зіграє на руку.

#8. Запитуйте зворотний зв'язок

Завжди просіть фідбек після інтерв'ю, якщо його немає. Запитуйте розгорнуту відповідь, дізнавайтеся, над чим варто попрацювати і які зони розвитку. Крім того, це корисно вам особисто, рекрутер подібне теж відзначить.

І банальне, але дуже важливе — подумайте про атмосферу, з якою ви асоціюватиметеся. Фон, одяг, зачіска, відсутність шумів тощо. Здається, що за 2 роки ковіду, коли всі перейшли в онлайн, це мастхев. Але чомусь досі зустрічаються кандидати, у яких на стільці висить халат або відчинені двері до туалету. І хоч би як кандидат «стелив» — він завжди асоціюватиметься з атмосферою при знайомстві.

Яких проджект-менеджерів шукають компанії

У PM часто виростають із інших посад. Але хто найкращий проджект — менеджер без знання IT-специфіки чи «розробник» без розуміння PM?

Запити у компаній різні — є ті, хто шукає проджекта винятково з досвідом в IT. Тоді вакансію називають Engineering project manager, що передбачає engineering experience. Швидше за все, такого проджекта чекають розмови з клієнтом про архітектуру, рефакторинг та завдання щодо покращення продукту з погляду коду.

Але все більше замовників вважають, що успішні кейси в PM, навіть з іншої сфери, дадуть більше, ніж IT-експертиза без знання проєктного менеджменту.

PM, що виріс із IT, може закопуватися в деталі, сам фіксувати баги та займатися hands-on менеджментом. У той час, коли важливіше тримати картинку загальною для ключових стейкхолдерів проєкту — менеджменту компанії, замовника та самої команди. Причому завдання проджекта непросте — «мирити» суперечливі запити цих груп.

Тому в PM мають бути добре розвинені навички перемовин, фасилітації та вміння вести за собою. Часто у проджектів із «айтівним минулим» спочатку ці скіли просідають.

Фахівці з IT-сфери стають хорошими РМ у стартапах, особливо в особистих. Коли людину драйвить продукт, вона на своїй енергії та експертизі може мотивувати інших.

Тому на запитання «хто кращий чи ефективніший?» — однозначної відповіді немає. Все залежить від проєкту та вимог компанії.

Але є скіли, які обов'язково потрібно мати на цій позиції:

  • process-менеджмент — навички створення, управління та контролю якості продукту
  • знання підходів до розробки ПЗ
  • знання та застосування різних фреймворків
  • управління бюджетом та документацією
  • просунуті навички перемовин, презентації та фасилітації
  • risk-менеджмент — вміння оцінювати, передбачати та мінімізувати ризики проєкту
  • change-менеджмент — інструменти та підходи управління змінами проєкту
  • people-менеджмент — вміння мотивувати та розвивати команду
  • time-менеджмент — вміння розпоряджатися часом — особистим та команди, правильно оцінювати терміни завдань та проєктів
  • лідерські здібності — бути для проєкту decision maker, а не виконавцем
  • навички problem solving — вміти знаходити розв'язання складних завдань

Основна частина навичок проджект-менеджменту пов'язана із soft-скілами. Але PM — це інструменти. І ваше завдання — вивчити їх досконало.

Бажаєте отримувати дайджест статей?

Один лист з найкращими матеріалами за місяць. Підписуйтесь, аби нічого не проґавити.
Дякуємо за вашу підписку!
Курс з теми:
«Проджект-менеджмент в ІТ»
Бізнес і управління
Веде Тарас Федорук
25 березня 8 травня
Тарас Федорук